Cherribi geschrapt van de VVD-lijst

Het uit Marokko afkomstige Tweede-Kamerlid Oussama Cherribi (VVD) is afgevoerd van de ontwerp-kandidatenlijst van de partij voor de Kamerverkiezingen in mei 2002, zo heeft het hoofdbestuur van de VVD gisteren meegedeeld.

De hoogst genoteerde allochtone kandidaat van de VVD is thans Fadime Örgü, die van Turkse origine is. Zij staat op nummer 37.

De gisteren gepubliceerde VVD-kandidatenlijst, die op 26 januari volgend jaar door het VVD-congres definitief zal worden vastgesteld, wordt - zoals verwacht - aangevoerd door Hans Dijkstal, de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Twee staat minister van Economische Zaken en vice-premier Annemarie Jorritsma, drie minister van Financiën Gerrit Zalm. Alle ministers en staatssecretarissen die thans in het kabinet zitten, staan bij de VVD op verkiesbare plaatsen.

Cherribi was in 1994 het eerste VVD-Kamerlid van niet-Nederlandse afkomst, en hij stond in 1998 nog 43 op de VVD-lijst. Hij behoort tot de zittende Kamerleden van wie het VVD-bestuur vindt dat zij de afgelopen jaren te weinig tot stand hebben gebracht. In andere soortgelijke gevallen (Van Splunter, Hessing, Udo en Passtoors) heeft dat geleid tot een onverkiesbare plaats op de lijst (lager dan vijftig), maar omdat Cherribi zich daarmee niet kon verenigen, en derhalve de kans bestond dat hij zou proberen door het werven van voorkeursstemmen alsnog gekozen te worden, is hij van de lijst afgevoerd.

Cherribi, die als specialisme in de fractie de ICT had, was vandaag niet voor commentaar bereikbaar. De agenda van zijn eigen website (www.cherribi.nl) voor de lopende maand is geheel leeg.

Gerectificeerd

Ernst van Splunter

In het bericht Cherribi geschrapt van de VVD-lijst (in de krant van maandag 22 oktober, pagina 3) staat dat het VVD-bestuur het Kamerlid Ernst van Splunter op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst heeft gezet, omdat hij in de jaren van zijn Kamerlidmaatschap te weinig tot stand zou hebben gebracht. Dit is onjuist, daar Van Splunter pas sinds 4 mei van dit jaar Kamerlid is.