Bij een rouwdienst past geen voetbal

Voetbalclub AZ is in rouw gedompeld na de tragische dood van het 5-jarige zoontje van spits John Bosman. Op diens verzoek ging de wedstrijd tegen Feyenoord gewoon door. ,,Maar hoe kun je spelen als je een week gehuild hebt?''

In een onwezenlijke sfeer trachtte AZ zaterdagavond een eerbetoon te brengen aan de familie van John Bosman, wiens 5-jarige zoontje Devin vorige week na een tragisch ongeval om het leven kwam. Op verzoek van Bosman werd het duel met Feyenoord niet geschrapt. Maar na een indrukwekkende minuut stilte in de Alkmaarder Hout bleek het in rouw gedompelde AZ mentaal niet in staat om te voetballen. Met gemengde gevoelens incasseerde Feyenoord een 3-1 overwinning in de wetenschap dat de spelers van AZ in gedachten bij hun teamgenoot waren, wiens kind vandaag in Bovenkerk werd begraven.

Dagelijks houden ouders met hun kinderen spontaan een stille tocht naar het kruispunt op de Noorddammerweg en de Asserring in Amstelveen Westwijk, waar Devin Bosman vorige week maandag door een taxibusje werd overreden. De zinloze dood van het kind heeft de buurt zo aangegrepen dat voor hem een monument werd opgericht, waar bossen bloemen, tekeningen, knuffels en speelgoed zijn neergelegd. Naast een brandende kaars hangen briefjes van klasgenoten. `Devin, ook wie jou niet kent weet dat je een ster bent' en `Devin, we zullen altijd van je houden'. Een jongetje legt een tekening neer, terwijl zijn moeder fluistert: `Devin was net zo oud als jij'.

De spelers en de medewerkers van AZ reageerden verbijsterd, toen ze het nieuws over het fatale ongeluk in Amstelveen vernamen. ,,Iedereen was kapot, het was één groot drama'', vertelde AZ-coach Henk van Stee. ,,Toen ik John telefonisch condoleerde, vroeg hij of de jongens aan het trainen waren. Ik antwoordde: `nee John, iedereen zit te huilen in de kleedkamer'. John reageerde heel emotioneel. Enkele spelers en ik zijn naar hem toe gegaan. Maar wie kan begrijpen wat hij nu voelt?''

En wat te zeggen tegen Bosman? Van Stee: ,,Voorzitter Dirk Scheringa heeft een kwartier lang jankend aan de telefoon gezeten met Bosman. Toen zag ik hoe een grote man heel klein kan zijn. Tegelijkertijd ondervond ik hoe een kleine club heel groot kan zijn, want zelden heb ik zoveel homogeniteit aangetroffen als bij AZ. Eigenlijk zijn de spelers van AZ al te lang bij elkaar, de selectie moet worden ververst. Nu is het juist een groot voordeel dat die jongens zo aan elkaar hangen.''

Van Stee gaf zijn spelers twee dagen vrijaf, waarna de ploeg nog twee keer trainde voor het duel met Feyenoord, dat zaterdag in een sobere ambiance werd afgewerkt. ,,Ten onrechte is de indruk gewekt dat wij de KNVB hadden gepolst of de wedstrijd kon worden uitgesteld'', zei hij. ,,Maar mede op verzoek van Bosman besloten we te voetballen. Wanneer moet je die wedstrijd dan spelen? Ik denk dat we pas donderdag weer gaan trainen, want die jongens krijgen vandaag bij de begrafenis nog een klap te verwerken. De positieve houding van de Feyenoord-supporters deed me goed. John was immers een Ajacied. Vanavond bleek eens te meer hoe geliefd Bosman is in heel Nederland.''

Wijselijk verzweeg Van Stee dat de Rotterdamse fans op last van arbiter Van der Ende vermanend werden toegesproken door de speaker na grievende spreekkoren voor AZ-aanvaller Ali Elkhattabi. Voetbal bleek toch al niet te passen in een openbare rouwdienst, want ook de aanhang van AZ wist zich geen raad met zijn gevoelens. ,,Ik krijg weer kippenvel als ik er aan denk dat Bosman zijn zoon heeft verloren''', zei Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. ,,Ik vond het in deze aparte sfeer heel moeilijk om daarmee om te gaan.''

Zijn collega Van Stee voelde zelfs geen enkele emotie tijdens de wedstrijd, waarin de eindstand al na zeventien minuten was bereikt. ,,We hebben verloren, maar het doet me niets'', zei hij. ,,Ik ben een trainer die nooit stil zit op de bank. Nu heb ik twee keer drie kwartier met mijn armen over elkaar in de dug-out gezeten.''

Al bij voorbaat besefte Van Stee dat hij niet de juiste toon zou weten te vinden om zijn selectie te prikkelen. ,,Ik merkte ook aan de spelers dat ze geen passie konden tonen tegen Feyenoord'', constateerde de AZ-trainer. ,,Maar ik kan ze toch niks kwalijk nemen? Een minuut na de wedstrijd vroegen ze in de kleedkamer hoe laat we vandaag moesten verzamelen voor de begrafenis. Dat is het enige wat iedereen bij AZ bezighoudt. Ik ben doodmoe en dat geldt ook voor de spelers. Normaal gesproken kun je vervelende ervaringen in de privé-sfeer ontvluchten in je werk. Bij AZ word ik elke minuut van de dag herinnerd aan dat afschuwelijke ongeluk. Ik kan er 's nachts niet van slapen.''

Het overlijden van Devin Bosman bracht bij Van Stee immers pijnlijke herinneringen naar boven aan het overlijden van zijn vader. Op zijn sterfbed verzocht hij zijn zoon toch te voetballen. ,,Ook die beelden kwamen weer terug'', vertelde Van Stee. ,,Misschien kan ik het na de begrafenis van Devin even wegstoppen, want deze emoties zijn nauwelijks te verdragen. Maar het rouwproces moet in feite nog beginnen en dat kan jaren gaan duren. Ik heb namelijk geen idee hoe we de dood van Devin moeten verwerken.''

Toch voorspelt Van Stee dat de momenteel na een knieblessure revaliderende - Bosman weer terug zal keren op het voetbalveld. ,,John heeft nog een contract voor vier jaar bij AZ met de toezegging dat hij na zijn actieve carrière in de technische staf wordt opgenomen. Na zijn kinderen is het voetbal het enige wat hij heeft. Daarom zie ik Bosman zeker weer voetballen. Maar alleen John kan aangeven wanneer hij er klaar voor is. We zullen nog dagenlang over deze tragedie praten. Uiteindelijk zal iedereen weer aan het werk gaan, anders ga je er aan onderdoor.''

feyenoordpagina 18

    • Robèrt Misset