Animo Heineken voor overname van Carling

Bierbrouwer Heineken heeft belangstelling voor de overname van het grootste biermerk van Groot-Brittannië, Carling. Een woordvoerder van Heineken liet vanochtend weten dat het bedrijf met betrekking tot Carling ,,alle opties open houdt.''

Vorige maand liet topman Karel Vuursteen bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar al doorklinken dat hij zou ,,kijken'' naar Carling of onderdelen ervan. Volgens de Britse krant Sunday Times vraagt de Belgische eigenaar Interbrew 1,3 miljard Britse pond voor de brouwerij, bijna 4,6 miljard gulden.

De Britse krant Sunday Times schreef gisteren dat de biedingsronde voor de bierbrouwerij Carling over enkele dagen gaat beginnen. Eerst zal Interbrew enkele investeringsmaatschappijen benaderen met een voorstel.

Daarvoor hebben de Belgen de zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers in de arm genomen, aldus Sunday Times. De Britse krant noemt Cinven en Doughty Hanson als twee van investeringsmaatschappijen die mee zouden willen doen met biedingen op Carling.

Later, waarschijnlijk volgende week, zouden volgens de Sunday Times de voorwaarden en overnamebedragen worden voorgelegd aan belangstellende bierbrouwerijen.

De meeste analisten beschouwen Heineken als belangrijke kandidaat voor een overname van Carling. Ook het Amerikaanse Anheuser-Busch zou animo hebben voor deze onderneming. Een andere potentiële kandidaat is South African Breweries (SAB). Dit bedrijf nam de afgelopen jaren veel bierbedrijven over, waarna het management van SAB de overnames met succes en relatief snel wist te integreren in het moederbedrijf.

Interbrew mocht aanvankelijk van het Britse ministerie van Handel en Industrie niet Bass overnemen, dat onder meer het merk Carling voert. Het ministerie vond dat Interbrew na die overname een duopolie zou krijgen met Scottish & Newcastle. Na tussenkomst van de rechter ging het ministerie akkoord met de overname van Bass als Interbrew onder meer Carling zou afstoten.

De koers van het aandeel Heineken reageerde vanmorgen licht met een stijging van een procent tot 40 euro rond het middaguur.