Alleen maar Radio 3

Trevor Baylis, de bevlogen uitvinder van de opwindradio, zal zich momenteel wel achter de oren krabben nu de USA naast bommen en pindakaas ook zijn geesteskind boven Afghanistan droppen. Zo'n order van de CIA is leuk voor de omzet, maar het oorspronkelijke doel van de opwindradio (via veel zenders zoveel mogelijk informatie voor van elektriciteit verstoken derde-wereldinwoners) is teruggebracht tot de mogelijkheid om slechts één zender te beluisteren die nou net de spreekbuis van de bombardeur zelf blijkt te zijn.

Voor mensen die zich nog herinneren hoe luidkeels Amerika vroeger stond te jammeren omdat die gemene Russen de uitzendingen van The voice of America stoorden, een vreemde zaak. Maar ook op niet 50-plussers en jeugdige internetaanbidders moet die radicale inperking een rare indruk maken. Bedenk eens dat net je huis in puin is gelegd door een afzwaaier en dat je dan heel langzaam aan een parachute die opwindradio naar beneden ziet komen. Je rent er op af, geeft een slinger aan de opwindsleutel en bemerkt dan dat, welk station je ook kiest, je iedere keer Radio 3 te horen krijgt. En als je dan ook nog bemerkt dat je favoriete deejay Giel Beelen door de VARA is geschrapt omdat hij als grap luisteraars vroeg brieven met poeder naar de KRO te sturen, ga je toch wel denken dat er iets goed mis is met die zogenaamde vrije westerse wereld. Eerst mag zo'n mafkees alles zeggen en doen wat God, Allah of de Stichting 40-45 verboden heeft, en dan valt Vera Keur over een flauw grapje.

's Nachts in de tochtige tijdelijke opvanggrot probeer je het radiootje nog eens omdat je graag het informatieve Radio 1-programma Met het oog op morgen wilt beluisteren want daar kun je van Joop van Zijl tenminste iets te weten komen over die steeds maar weer afdwalende precisiebommen. Maar nee hoor, nog steeds Radio 3. Zingen in de nacht van de EO is dan aan de gang, en dit keer dus niet meer gevolgd door Giel Beelens programma.

Langzaam begin je het laatste beetje geloof in die westerse wereld te verliezen en als je dan op het Radio 3-nieuws ook nog hoort dat ze je bloedeigen Talibaan en Bin Laden beschuldigen van het versturen van brieven met antraxpoeder, vraag je je echt af wie er nu eigenlijk een informatief opwindradiootje gedropt moet krijgen. Had je twee dagen geleden op je opwindtelevisie de Talibaanleider zelf tijdens een ingelaste uitzending niet horen verklaren dat hij niet eens weet wat antrax is. En ook denk je dan nog even aan die laatste wonderschone videoclip van Bin Laden waarop hij met de loop van z'n Kalashnikov in z'n rechter neusgat (geheime aanwijzing!) plechtig verklaarde: ,,Als ik de Amerikanen zou willen treffen met antrax, zou ik dat zeker niet via de post gedaan hebben. Ik zou wat goede kennissen in Columbia hebben ingeschakeld, dan was in een keer half Amerika uitgeteld en waren ze in Columbia ook meteen van die bombardementen af.''

Als bij het ochtendgloren de eerste zonnestralen de grot binnendringen en de bemanningen van de Amerikaanse bommenwerpers al hoog en droog op hun basis terug zijn om naar de laatste aflevering van Bay Watch te kijken, loop je terug naar de restanten van wat eens je huis was. En daar in de schittering van de zon zie je tussen het nog rokende puin, als door een wonder gespaard, plotseling je oude geheel onbeschadigde Nordmende Club Flamingo Portable FM. Je springt er op af en drukt op een van die prachtige felrode knoppen. Eerst schrik je, want weer hoor je Radio 3, maar als je de soepele zenderzoeker beroert bemerk je snel dat ze er gelukkig allemaal weer zijn. Frits Spits op 2, de dames van BNN, Radio 538, Tros Sesjun ver weg op 4, Harmke Pijpers op 1 en de emotionele sportverslagen in Het Hek van de Dam.

Ondanks je vernielde huis en het ontslag van Giel Beelen begrijp je dat Allah met je was door de Nordmende te sparen en met een grote boog gooi je het opwindradiootje onder de wielen van een voorbijrijdende truck afgeladen met Talibaankrijgers die daardoor een lekke band krijgt en vervolgens in een 200 meter diep ravijn te pletter valt. En dan weet je dat Allah weliswaar met jou is, maar God blijkbaar met Bush, en dat geeft je toch te denken.

    • Hans Dulfer