Wij deugen, vraag maar aan de imam

Hulporganisatie Islamic Relief, die ook een kantoortje heeft in Amsterdam, zamelt geld in voor onder meer de bevolking van Afghanistan. De laatste tijd heeft zij haar naam tegen.

Toen onlangs op de Dam werd gedemonstreerd tegen militair ingrijpen in Afghanistan, was Sara Boulmalf daar ook. De tot de islam bekeerde Nederlandse deelde pamfletten met acceptgiro's uit van de hulporganisatie Islamic Relief. ,,We dachten'', zegt Boulmalf, ,,op zo'n vredesdemonstratie lopen mensen rond die zich het leed van de Afghanen aantrekken.'' Het was de eerste keer dat Islamic Relief een beroep deed op niet-islamitische Nederlanders. Veel leverde het niet op. De folder, met overwegend Turkse en Arabische teksten en fotootjes van bebaarde Afghanen, vond weinig aftrek.

Acht jaar geleden was Islamic Relief de eerste islamitische hulporganisatie in Nederland die op grote schaal geld begon in te zamelen onder moslims. Alle welgestelde moslims zijn volgens de islam verplicht een aalmoes te geven ter grootte van 2,5 procent van het vermogen, de zogeheten zakat. Vorig jaar doneerden in Nederland wonende moslims in totaal 1,7 miljoen gulden aan de organisatie. Volgens de Nederlandse Moslim Raad geven moslims vooral in tijden van het islamitische offerfeest en de ramadan `massaal' geld. Het islamic in de naam betekent niet dat alleen moslims van het geld profiteren, zegt Boulmalf. ,,We willen de armste mensen helpen, ongeacht hun godsdienst. Toevallig of niet wonen de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben vaak in islamitische landen.''

Deze week was er opnieuw een tegenvaller voor Islamic Relief: een naamsverwarring met de International Islamic Relief Organisation (IIRO), een andere liefdadigheidsorganisatie, die ervan wordt verdacht te fungeren als dekmantel voor terroristisch geldverkeer. ,,Ik moet telkens uitleggen dat wij niets te maken hebben met de IIRO'', zegt directeur Mostapha Bouchallikh van het Amsterdamse kantoortje, waar zeven mensen werken. ,,Wij zijn een totaal andere organisatie.''

In de toekomst wil het Amsterdamse kantoor vaker een beroep doen op niet-moslims en ook in aanmerking komen voor fondsen van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Dan zal er wel wat aan de werving moeten veranderen, weet Mostapha Bouchallikh. ,,De termen zakat en ramadan zegt niet-moslims niets.'' Dan zal het ook belangrijk worden om een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving te krijgen, weet ook Sara Boulmalf. ,,Het CBF-keurmerk bevestigt de betrouwbaarheid van een organisatie. Nederlanders hechten daaraan. Maar de meeste moslims weet helemaal niet wat het is, dus zagen we de noodzaak niet er een aan te vragen.'' Moslims kunnen, zegt ze, de betrouwbaarheid van Islamic Relief nagaan bij de imams van de moskeeën waar de organisatie geld inzamelt.

Volgens de laatste berichten is het veldkantoor van Islamic Relief bij Kabul nog intact. Hulpverleners wachten aan de Pakistaanse grens tot de Verenigde Naties de voedselhulp naar Afghanistan zullen hervatten.

    • Anneriek Goudappel