Werktijdverkorting toegestaan bij KLM

Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft de KLM werktijdverkorting verleend voor 14.400 werknemers. De luchtvaartmaatschappij had hier in verband met de financiële gevolgen van de aanslagen in de VS om gevraagd. Door dit besluit kan de KLM een beroep doen op geld uit het werkloosheidsfonds.

De werktijdverkorting voor de KLM geldt van 28 oktober tot 9 december en kan daarna nog drie keer met zes weken worden verlengd. Inmiddels hebben als gevolg van de aanslagen 78 bedrijven werktijdverkorting bij Sociale Zaken aangevraagd voor in totaal ruim 21.000 werknemers. Vermeend zal binnenkort andere aanvragen voor werktijdverkorting afhandelen.

KLM maakte vorige week bekend financiële compensatie van de overheid te willen voor de opgelopen schade als gevolg van de terreur in de VS. President Leo van Wijk becijferde de directe schade op ongeveer 50 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse overheid akkoord gaat met schadebetalingen. Eerder gaf de Europese Commissie groen licht voor dergelijke vergoedingen van nationale overheden.

Behalve veel bedrijven in de reiswereld heeft ook Philips een verzoek ingediend voor werktijdverkorting. Het elektronicaconcern ziet zich gedwongen om de productie van chips in Nijmegen te beperken, als gevolg van de sterk gedaalde vraag naar halfgeleiders. Die inzakkende vraag staat overigens los van de terreur in de VS. Naar verwachting zal Vermeend op korte termijn ook een oordeel over het verzoek van Philips uitspreken.