Vrijheid van angst

Voor de vrijheid om zonder angst te zijn willen de meeste burgers best andere vrijheden inleveren, blijkt uit een door Intomart voor het Algemeen Dagblad gehouden enquête. Meerderheden spraken zich uit voor de legitimatieplicht, voor grenscontroles, voor zomaar fouilleren en het aftappen van telefoons.

In de jaren zeventig mocht alles en Nederland werd een tolerant en liberaal eiland in de wereld. Niemand was bang, hasj mocht, controles werden afgeschaft. Bange buitenlanders verbaasden zich over dit paradijsje. Hoe was het mogelijk dat het hier allemaal kon? De degelijk opgevoede burgers waren aanvankelijk te bleu om de nieuwe vrijheden massaal te misbruiken. Maar op den duur werd het bestaan harder. Drugscriminaliteit, gevechten van voetbalsupporters, gewelddadige drinkgelagen, agressie tegen de enkele overgebleven conducteur. Er kwamen marsen tegen zinloos geweld. De aanslagen van de 11e september zijn vormen het culminatiepunt van de angst en Nederland zal nooit meer zo'n liberaal paradijsje zijn. Gedaan is de heilige Hollandse onschuld.

    • Maarten Huygen