Uit de kast met Kist

Schadepost van de week: bankverzekeraar ING maakte maandag bekend dat de schade die de verzekertak lijdt als gevolg van de aanslagen in New York geen 50 miljoen euro bedraagt, zoals bestuursvoorzitter Kist eerder bekendmaakte, maar 600 miljoen euro. Hoe groot de schok was onderstreept de koersval van ING na de bekendmaking van het nieuws: er ging in één klap 15 procent van de beurswaarde van de bankverzekeraar af. En de koers herstelde deze week ook niet meer. Daarmee was ING, gezien zijn grote gewicht in de AEX-index, in zijn eentje verantwoordelijk voor een indexdaling van ruim 1,5 procent.

De allergrootste schade bij de WTC-ramp is geleden door de grote herverzekeraars. Dat zijn bedrijven waarbij de `gewone' verzekeraars hun grootste risico's zelf weer verzekeren. Berkshire Hathaway, het vehikel van de bekende investeerder Warren Buffett, rapporteert een schade van omgerekend 2,4 miljard euro. Daarna volgen Münchener Rück en Lloyds of London, met ieder 2,1 miljard euro, en Swiss Re, met 1,4 miljard. Ook Zürich Financial herverzekert, en leed tussen de 0,8 en 1,0 miljard euro schade. Het Duitse Allianz zit op een miljard euro schade.

En ING? Dat lijkt aanvankelijk niet te hebben geweten dat het zélf in deze kwestie een herverzekeraar was. Zie een geruststellend persbericht van 19 september, een week na de ramp. ,,ING herbevestigt dat het geen schadeverzekering of -herverzekeringsactiviteiten heeft in de Verenigde Staten, en verwacht daarom geen claims of verliezen in dit opzicht''. De 50 miljoen relevante schade kwam uit het levenbedrijf.

Dat was voordat het concern er achter kwam dat de mei vorig jaar overgenomen Amerikaanse dochter Reliastar juist bedrijfsverzekeringen herverzekerde. Van bedrijven op de bovenste verdiepingen van het WTC, om precies te zijn. Opmerkelijk is in dit opzicht dat Reliastar bij de overname vorig jaar helemaal geen voorziening had opgenomen voor dit risico. ING had wel 2.000 rampscenario's laten doorrekenen. Deze zat er niet tussen. Die omissie wordt nu met terugwerkende kracht rechtgezet.

De schade voor ING is groot: naast de genoemde 600 miljoen euro zit er een deuk in de beurswaarde. De herverzekeraar die niet wist dat hij een herverzekeraar was is sinds de ramp 12 procent aan beurswaarde kwijt. En de herverzekeraars die wel wisten dat zij herverzekaars waren? Berkshire Hathaway noteerde gisteren acht procent hoger dan vóór de ramp, Swiss Re deed 9 procent meer, en Münchener Rück schreef sinds de Twin Towers ruim 10 procent bij. Beleggers weten nu eenmaal graag waar ze aan toe zijn.

    • Maarten Schinkel