Topman van Corus vreest nog grotere reorganisaties

Het Brits-Nederlandse staal- en aluminium concern Corus moet wellicht nog dieper in de kosten snijden dan eerder dit jaar al was aangekondigd. Corus heeft in Groot-Brittannië 6.000 banen geschrapt en de staalproductie op jaarbasis met drie miljoen ton teruggebracht. Niettemin vraagt topman Tony Pedder zich hardop af of deze draconische maatregelen voldoende zullen zijn om met Corus het hoofd boven water te kunnen houden. Corus biedt werk aan 53.000 werknemers, waarvan er 27.000 werken in Groot-Brittanië en 12.000 in Nederland, voornamelijk bij het voormalige Hoogovens in IJmuiden.

De Britse bestuursvoorzitter spreekt zijn verontrusting uit in een zogenoemde `herfstbrief' die hij aan leden van het Britse parlement heeft verstuurd. ,,We hebben bij de aangekondigde saneringen gesteld: `we trekken hier een lijn in het zand', maar het is de vraag of we daar niet op moeten terugkomen'', schrijft Pedder in zijn brief van drie kantjes aan de Britse parlementsleden. Pedder stelt verder dat de terreuraanslagen in de Verenigde Staten en het dure Britse pond ten opzichte van de euro het concern verder in problemen hebben gebracht dan was verwacht. Pedder vindt dat Groot-Brittannië snel moet kiezen voor de euro.

Of er bovendien niet meer dan 6.000 banen bij het concern in Groot-Brittannië moeten worden geschrapt hangt volgens Pedder niet alleen af van de koers van het pond ten opzichte van de euro, of de vraag naar staal op de voor Corus belangrijke Britse thuismarkt, maar ook van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Afgelopen week vroeg Bethlehem Steel, de icoon van de staalindustrie in de VS, uitstel van betaling aan. Onder aanvoering van president Bush probeert de Amerikaanse overheid de staalindustrie te beschermen door de grenzen in de VS voor goedkoop staal uit Oost-Europa en het Verre Oosten te sluiten. Als dat gebeurt krijgt Corus op de Europese markt te maken met nog grotere hoeveelheden goedkoop importstaal dat met overheidssubsidies is geproduceerd. ,,Dan dreigt een ramp voor de hele Europese staalindustrie'', schrijft Pedder.

Hij is echter geen voorstander van importbeperkingen zoals de VS die nastreven. Hij vindt dat er via internationaal overleg tussen de EU en de VS afspraken moeten worden gemaakt over de beperking van goedkoop staal.