Telecomfondsen verzachten de pijn

De AEX-fondsen verloren deze week flink aan waarde. De telecomfondsen KPN en KPNQwest zorgden voor koersstijgingen.

Hoe somber en onvoorspelbaar de sentimenten op de Amsterdamse beurs deze week ook waren, KPN en KPNQwest vormden als constante de lichtpuntjes.

De afgelopen vijf handelsdagen zaten vol met slechte berichten, en, zoals zo vaak als gevolg daarvan, dalende beurskoersen. ASML en Philips kondigden saneringen aan en automatiseerder CMG verloor donderdag zelfs een kwart van zijn beurswaarde na omzet- en winstwaarschuwingen af te geven. Maar de telecomfondsen KPN en KPNQwest verzachtten de pijn, door op gezette tijden positieve geluiden te laten horen. Woensdag en gisteren waren forse koersstijgingen het gevolg voor beide concerns.

Een kleine reprise. Woensdag zwelden de geruchten over een eventuele overname door KPNQwest van Global Tele Systems (GTS) – eigenaar van het wijdvertakte glasvezelnetwerk – zó aan, dat beleggers zich en masse tot het AEX-fonds KPNQwest wendden. Een koersexplosie van 17 procent tot 6,88 euro was het gevolg.

GTS verkeerde al een paar maanden in dergelijke financiële problemen, dat beleggers maar weinig nodig hadden om geloof te hechten aan de geruchten. Moederbedrijf van KPNQwest, KPN, kon meeprofiteren van positieve sentimenten in de telecomsector.

Dat van die forse koersstijging een dag later maar weinig over was, verbaasde telecomanalist R. Verhoef van zakenbank MeesPierson geenszins. ,,Die woensdagavond sloot de technologiebeurs Nasdaq in New York op 4 procent verlies, maakten enkele grote Amerikaanse concerns tegenvallende kwartaalcijfers bekend en werd de Israëlische minister Ze'evi vermoord. Het internationale economische klimaat was uitermate nerveus.'' En daar zijn ook beleggers in KPNQwest gevoelig voor.

Donderdag maakte KPNQwest de overname van een deel van het netwerk en het klantenbestand van het vrijwel failliete GTS officieel bekend. De waarde van die transactie bedraagt in totaal zo'n 645 miljoen euro. Op dezelfde dag maakte KPN, voor de helft eigenaar van KPNQwest, de verkoop openbaar van een belang van 4 procent aan Qwest en een belangrijke Qwest-aandeelhouder voor zo'n 100 miljoen euro.

Voor het fonds KPN kwam eerder deze week al het goede nieuws dat de Franse overheid toegegeven heeft aan de druk om de vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in prijs te verlagen. Voor rasoptimisten aanleiding om aan te nemen dat de Duitse en Nederlandse overheden hetzelfde zullen doen. Gisteren sloot KPN de week af op verlies, maar won KPNQwest flink aan waarde. De overname stemde beleggers voor de derde dag op rij tevreden.

    • Freek Staps