Soep met koninklijke ballen

Tijdens het bezoek dat koningin Beatrix enige jaren geleden aan Indonesië bracht viel ik de ambassade in Jakarta lastig met de vraag wat toch precies de Tekwan soep was die op het ontvangstbanket werd opgediend. Alsof de ambassade niets anders aan het hoofd had. Dankzij een handig boekje dat ik, later, in Jakarta kocht kan ik nu allerlei eet-problemen zelf oplossen.

In Eat Smart in Indonesia staat dat er in Palembang twee speciale soepen mét balletjes worden klaargemaakt. De ene soep is met ballen en stukjes komkommer en tahoe. In de Tekwan soep zitten slechts balletjes gemaakt van fijngemalen vlees van de zwaardvis. Bij deze een zelfbedachte Tekwan soep.

Bereiding: Trek een bouillon van de soepkip. Voeg aan het zout en het water het fijngehakte pepertje en de serehstengel toe. Haal na een uur de kip uit de soep. Pluk de mooie stukken van het karkas en snijd ze in stukjes. Gebruik deze stukjes voor bijvoorbeeld een kipsalade. Haal de serehstengel uit de bouillon. Laat de bouillon eventueel afkoelen en schep de vetlaag van de soep. Geef de bouillon eventueel meer smaak door er kippenbouillonblokjes aan toe te voegen. Pureer de zwaardvis in een keukenmachine met het ei, een beetje zout en de gepelde, in stukken gesneden sjalotjes. Voeg genoeg bloem toe om van dit mengsel een stevige puree te maken waarvan balletjes gedraaid kunnen worden. Breng de bouillon aan de kook. Maak, met natte handen, balletjes van het vismengsel. Doe de balletjes in de soep en laat ze circa 5 minuten zachtjes koken. Doe de taugé en de in kleine blokjes gesneden tahoe in de soep. In plaats van zwaardvis kan een andere witvisfilet worden gebruikt, bijvoorbeeld scholfilet.

    • Anne Scheepmaker