SELECTIE TELEVISIE

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met VVD-leider Hans Dijkstal die volgens Nipo-onderzoek de meest geschikte opvolger van Wim Kok is. Maar kan het ooit van een kabinet-Dijkstal komen nu de VVD afwijkende standpunten inneemt met betrekking tot belastingen en WAO? Ned.3, 12.07-13.02u.

7-dagen. Een zoektocht naar de vraag hoe de Amerikaanse samenleving omgaat met de sinds 11 september verstoorde American Dream. Van New York tot Los Angeles vertellen ouders van special forces, Vietnamveteranen, rekruteringsofficieren en nieuwe vrijwilligers over hun bereidheid tot de oorlog. Ned.3, 22.05-22.40u.

DOCUMENTAIRES

In Memoriam Netty Rosenfeld. Naar aanleiding van het overlijden van Netty Rosenfeld (1921-2001) wordt haar documentaire uit 1993 Ik heb m'n oog geslagen aan het bed uitgezonden. De film toont scènes uit de praktijk van de Amsterdamse huisarts Hans Hirschfeld en is onderscheiden door de Landelijke Vereniging van Huisartsen. Ned.3, 15.30-16.32u.

ZDF Expedition: Die Odyssee des Menschen. Begin van de 20ste eeuw werden in China de fossiele skeletten gevonden van een voorvader van de mens, de zgn. Peking-mens. Ongeveer 2 miljoen jaar geleden verliet de oermens Afrika. Welke rol speelde China in de kolonisatie van de wereld door de mens? ZDF, 19.30-20.15u.

Correspondent. Elk jaar worden zogeheten bloeddiamanten naar Sierra Leone gesmokkeld. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om de strijd van de rebellen tegen het regime te steunen. Afl.: Blood Diamonds. BBC2, 20.15-21.00u.

Dokwerk: Levenslang. Herhaling uit 1998 van de Amerikaanse documentaire van Jonathan Stack over leven en dood in de Amerikaanse Louisiana State Prison in Angola (Louisiana). Daar is levenslang ook levenslang en is 80 procent van de gevangenen zwart. De bewakers zijn blank. Ned.3, 21.00-22.00u.

The Bionic Body. Over het reconstrueren van het menselijk lichaam, met de vooruitgang in het regeneren van zenuwen om een letsel in de ruggegraat te behandelen. Ook een gesprek met de invalide acteur Christopher Reeves over zijn wens voor meer onderzoek op dit vlak in de wetenschap. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

HH zondag. In het babbelprogramma van Hanneke Groenteman en Paul Haenen treden als gasten op: Kamerlid Boris Dittrich naar aanleiding van zijn boek Een blauwe stoel in Paars; wereldkampioen damesboksen Esther Schouten en entertainer Arjan Ederveen over zijn nieuwe voorstelling Drama variété uniek. Ned.3, 17.00-18.00u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Een optreden van de 76-jarige Italiaanse meesterpianist Aldo Ciccolini en aandacht voor de Amerikaanse toetsenist, gitarist en componist Mike Keneally, die deze week tijdens de Groningse marathon zijn Europese debuut maakt. De Nederlandse componist Joep Franssens vertelt over zijn nieuwe compositie Harmony of the Spheres. Ned.3, 11.00-12.00u.

Matinee: Typisch Toer. Zie TV-vooraf. Ned.3, 13.02-14.03u.

Close-up. Een verslag over het maken van de dertig miljoen gulden kostende film The Discovery of Heaven van Jeroen Krabbé naar het boek van Harry Mulisch onder soms zeer moeilijke omstandigheden. Deze week was de première van de Nederlandse speelfilm. Ned.1, 18.30-19.30u.

Bonanza: V voor Video. Onder meer gesprekken met een drietal jonge vrouwelijke videomakers en als toegift twee hoogtepunten uit wat er te zien was op de festivals in Utrecht en Amsterdam. Ned.3, 23.40-0.20u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van het portret van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg (1918-1928). Dit naar aanleiding van twee tentoonstellingen; de één in het Amsterdamse Stedelijk museum over de schilder Ernst Ludwig Kirchner en de ander in het Groninger Museum over Ploeg-kunstenaar Jan Wiegers. Afl.: De Ploeg 1918-1928, expressionisme en avantgardisme. Ned.3, 0.27-1.22u.

FILM

Jan zonder vrees (Jef Cassiers, 1984, België). Eerste lange tekenfilm uit Vlaanderen naar de jeugdroman 'De lotgevallen van Jan zonder Vrees'. Over een onverschrokken Antwerpenaar in het Vlaanderen van 1410. Ketnet, 11.25-12.40u.

Ms. Bear (Paul Ziller, 1997, Canada). Jeugdfilm. Meisje beschermt berenwees uit Rocky Mountains tegen corrupte natuurbeheerder. VRT, 13.30-15.01u.

. Ayneh / De spiegel (Jafar Panahi, 1997. Iran). Tweede speelfilm van de regisseur van De witte ballon, die net als zijn landgenoten Abbas Kiarostami en Mohsen Mahkmalbaf vermakelijke en tot nadenken stemmende kluwens van fantasie en werkelijkheid pleegt voor te schotelen. Vergeten meisje probeert in druk Teheran de weg naar huis te vinden. Ned.3, 14.03-15.30u.

The Rescue (Ferdiand Fairfax, 1988 VS). Actiefilm in de Rambo-traditie. Tienersoldaten, onder wie Kevin Dillon, bevrijden hun vaders uit Zuidkoreaanse gevangenschap. RTL4, 14.15-16.05u., met reclame.

Heaven Can Wait (Ernst Lubitsch, 1943, Verenigde Staten). De 70-jarige zakenman Don Ameche belandt na zijn dood in het voorportaal van de hel. Daar moet hij eerst zijn levensverhaal vertellen. ZDF, 15.15-17.00u., nagesynch.

Raw Deal (John Irving, 1986, VS). Eentonig gewelddadige actiefilm waarin ontslagen FBI-beambte Arnold Schwarzenegger solistisch afrekent met onderwereld van Chicago. V8, 22.00-23.50u., onderbroken door reclame.

The Long Goodbye (Robert Altman, 1973, VS).The Long Goodbye (Robert Altman, 1973, VS). Parodiërende `private eye', vrij naar de roman van Raymond Chandler. Elliott Gould is een laconieke Philip Marlowe die een excentrieke, van moord beschuldigde vriend te hulp schiet. Ook met Nina van Pallandt, Mark Rydell en Sterling Hayden. ARD, 1.35-3.25u., nagesynchroniseerd.

Melodie und Rhythmus (John Olden, 1959, West-Duitsland). Schlagerfilm met Peter Kraus als opstandige muzikant. Morgen, ZDF, 2.20-3.45u., zwart-wit.

The North Avenue Irregulars (Bruce Bilson, 1979, VS). Disney-komedie. Jonge predikant (Edward Hermann) wijdt zich met hulp van handvol dames aan lokale misdaadbestrijding. Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.