SELECTIE TELEVISIE

ACTUALITEITEN

Nova. O.m. een reportage over het moslimfundamentalisme in Engeland. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Lost on Everest: The search for Mallory and Irvine. Over de fatale poging van George Mallory en Andrew Irving om de Everest in 1924 te beklimmen. Niemand weet of het tweetal de top heeft bereikt of niet, maar Mallory's lichaam werd in 1999 gevonden. De vondst leidde tot nieuwe speculaties. BBC2, 21.10-22.00u.

't Zal je maar gebeuren. Brandweerman Mark Ruppert overleeft ternauwernood de aanslag op het WTC-gebouw. Hij bevindt zich in één van de torens wanneer deze instort. Aurea Caceres verliest haar zus Lillian. Zij werkte op de verdieping waar het vliegtuig de toren binnenvloog. Mark en Aurea vertellen hun verhaal en nemen ons mee naar Ground Zero, New York. Ned.1, 22.40-23.10u.

KUNST

Opium tv. Onder meer een reportage over het theater in het voormalige Oost-Berlijn, de tentoonstelling Vier generaties over Charley Toorop in het Centraal Museum in Utrecht en een gesprek met fooddesigner Katja Gruijters. Ned.1, 17.55-18.20u.

AKO Literatuurprijs. Rechtstreeks vanuit de Amsterdamse Rode Hoed de uitreiking van de AKO-literatuurprijs. De genomineerde schrijvers dit jaar zijn Harry Mulisch, Geerten Meijsing, Gerrit Krol, Willem G. van Maanen, Stefan Hertmans en Jeroen Brouwers. Ook geven schrijver Kees van Kooten, schrijfster Renate Dorrestein en oud-uitgever Martin Ros hun mening over lezen. De jury-voorzitter van de prijs van 50.000 euro is oud-burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn. Ned.3, 21.03-22.00u.

Plankenkoorts. Uitvoering van de negende symfonie van Anton Bruckner door het Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van Herbert Blomstedt. Canvas, 23.00-24.00u.

FILM

. Swing Time (George Stevens, 1936, VS). Een der beste en klassiekste musicals met Fred Astaire en Ginger Rogers. Het verhaaltje (Fred houdt van danspartner Ginger maar is verloofd met Betty Furness) doet er minder toe, de zang en dans des te meer. BBC2, 13.25-15.05u., zwart-wit.

Jungle Book (Zoltan Korda & André de Toth, 1942, VS). Live action-verfilming van Rudyard Kipling is kleurrijk maar haalt het niet bij de animatie-versie van Disney. SBS6, 14.40-16.35u., onderbroken door reclame.

. Written on the Wind (Douglas Sirk, 1956, VS). Prototype van Dallas. Secretaresse Lauren Bacall huwt haar baas, olietycoon Robert Stack, leidt het concern, maar heeft heel wat te stellen met Stacks labiele zuster Dorothy Malone. Voor de liefhebbers niet te versmaden camp-melodrama. VRT, 15.05-16.45u.

. Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968, Engeland/Italië). Populistische maar bewonderenswaardige Shakespeare-verfilming wordt vooral geroemd om visuele flair, straatensceneringen en jeugdigheid van hoofrolspelers Leonard Whiting (17) en Olivia Hussey (15). Muziek van Nino Rota, kostuums van Danilo Donati en met Oscar bekroonde fotografie van Pasquale de Santis. BBC2, 15.05-17.20u.

Rot ist die Liebe (Karl Hartl, 1956, West-Duitsland). Verfilming van autobiografische roman `Das zweite Gesicht' van de Duitse schrijver Hermann Löns (1866-1914). ARD, 15.05-16.30u.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster die het meer van spectaculaire actie moet hebben dan van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. Net5, 20.00-22.10u., met reclame.

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Boeven en verknipten regeren Hollywood in droogkomische satire naar boek van Elmore Leonard. John Travolta excelleert als cinefiele `loan shark' die een film wil maken. Met Gene Hackman als mislukt regisseur en Danny DeVito als verwaten steracteur. Yorin, 21.05-23.05u., met reclame.

Armed and Dangerous (Mark L. Lester, 1986, VS). Tweederangs misdaadklucht met John Candy en Eugene Levy als nachtwakers tegen wil en dank, die zich geconfronteerd zien met corruptie in de bewakingsbranche. V8, 21.40-23.10u., met reclame.

. Ricochet (Russell Mulcahy, 1991, VS). Harde actiefilm met intelligent, maatschappijkritisch scenario dat mede werd geschreven door Menno Meyjes. Ontsnapte psychopatische moordenaar John Lithgow bouwt kafkaesk netwerk van beschuldigingen op rond de ambitieuze Denzel Washington, die hem destijds arresteerde. De vieste ratten in het labyrint zijn de televisiejournalisten. Net5, 22.10-0.05u., met reclame.

Phantasm III: Lord of the Dead (Don Coscarelli, 1993, VS). Tweede, slordige vervolg op griezelfantasie uit 1979. RTL5, 23.00-0.40u., met reclame.

Jaws 2 (Jeannot Szwarc, 1978, VS). Flauw vervolg op Steven Spielbergs succesfilm is een fantasieloze nabootsing van het origineel, met behoud van politiechef Roy Scheider, echtgenote Lorraine Gary en burgemeester Murray Hamilton. Haai lust vooral tieners. SBS6, 23.00-1.05u., met reclame.

Thief / Violent Streets (Michael Mann, 1980, VS). Gestileerde, harde misdaadfilm van de producent van tv-serie Miami Vice. James Caan krijgt in de gevangenis opleiding tot meester-kraker en leert in de buitenwereld zeer nuttige overlevingstechnieken. Storende synthesizermuziek van Tangerine Dream. BBC2, 23.30-1.25u.

. Pervola, sporen in de sneeuw (Orlow Seunke, 1985, Nederland). Tweede speelfilm van Seunke mag men rekenen tot de eredivisie van de Nederlandse cinema. In een onbestemd, steenkoud land in een onduidelijke tijd ondernemen twee tegengestelde broers verlopen variété-artiest Gerard Thoolen en hypocriete effectenmakelaar Bram van der Vlugt een barre tocht om hun vader conform diens wens te begraven. Ned.1, 23.48-1.25u.

Eye of the Needle (Richard Marquand, 1981, VS). Routineuze verfilming van bestseller van Ken Follett. Nazi-spion Donald Sutherland ontdekt dat Zuid-Engels invasieleger nep is, vermoordt zijn hospita en wordt door Kate Nelligan en de geheime dienst op Schots eiland klem gezet. Ned.2, 24.00-1.52u.

. She's So Lovely (Nick Cassavetes, 1997, VS). Zoon Nick verfilmde oud scenario van vader John Cassavetes en imiteerde schaamteloos diens schijnbaar geïmproviseerde filmstijl. Onhandig drama over ontembare liefde tussen twee drinkies, van wie de man in een psychiatrische inrichting belandt, wordt tot grote hoogte gebracht door spel van Sean Penn, die in Cannes de acteursprijs kreeg. Ned.3, 0.20-1.55u.

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 0.35-2.45u., met reclame.

The McKenzie Break (Lamont Johnson, 1970, Engeland). Effectieve oorlogsfilm. Ierse Brian Keith moet ontsnapping van Duitse krijgsgevangenen uit Schotse gevangenis voorkomen. SBS6, 1.05-2.50u., met reclame.

The Boys (Sidney J. Furie, 1962, Engeland). Rechtbankdrama over vier van moord beschuldige teenagers. Met Richard Todd. BBC2, 1.25-2.55u., zwart-wit.