`Producenten Ocean Warrior aansprakelijk'

Producenten Bous de Jong en Pieter Kroonenburg van de film Ocean Warrior worden wellicht persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het miljoenenverlies dat het project heeft opgeleverd. Dat blijkt uit het boedelverslag van curator J. Lensink van de op 18 juli failliet verklaarde Ocean Warrior bv. Volgens Lensink hadden De Jong en Kroonenburg moeten wachten tot de financiering van hun film rond was voordat zij met de productie begonnen. Het bedrijf had bij het uitspreken van het faillissement een schuld van bijna 9 miljoen gulden bij ruim vijfhonderd crediteuren. Dit geld is onder andere uitgegeven aan decorstukken. De film over het leven van Greenpeace-oprichter Paul Watson zou ruim 105 miljoen gulden gaan kosten. De financiering zou via een cv-constructie verlopen, de productie via een bv.

In februari werden de opnamen voor de film stilgelegd toen bleek dat de financiering niet rond zou komen. Van de beloofde 72 miljoen gulden van geldschieters, was 26 miljoen binnengekomen. Schuldeisers vroegen uiteindelijk het faillissement van Ocean Warrior bv aan. Lensink overlegt binnenkort met de rechter-commissaris.