Poederpaniek

Gehoord: een vader komt binnen en ziet hoe zijn zoontje wit krijtstof in een envelop verzamelt.

,,Wat ga je daarmee doen?'', vraagt hij.

,,Ik wilde het aan jou geven'', is het eerlijke antwoord.

Een te grote verleiding om te weerstaan voor grote en kleine practical jokers: één envelopje in de bus en alles staat stil. Mannen in gele pakken, betrokkenen moeten alle kleren uittrekken en door ontsmettings-containers heen gaan.

Met poeder worden rekeningetjes vereffend. De Immigratie- en Naturalisatiedienst kreeg zo'n envelop. Een Vara-diskjockey werd ontslagen omdat hij door de radio zijn luisteraars opriep om poederenveloppen te sturen naar zijn vorige werkgever de KRO. Op station Lelystad, centrum voor pesterige zwartrijders, werd een pak wit poeder ontdekt: het treinverkeer kwam stil te liggen. Gelukkig is het onderzoeks-laboratorium Lelystad vlakbij. Die draait overuren om al die poeders te testen op de aanwezigheid van antrax.

Het is een sociale psychose, overal wanorde. De poederterreur maakt gebruik van risicomijding en voorzichtigheid in westerse landen. Tot nu toe is er in de hele wereld slechts één dode gevallen. Na ontdekking is er ruim de tijd om antibiotica in te nemen. Het poeder-alarm-protocol zou eenvoudiger moeten zijn. Criminele plaaggeesten krijgen het te gemakkelijk.

    • Maarten Huygen