Onrust bij donateurs islamitisch hulpfonds

Het Amsterdamse kantoor van de islamitische hulporganisatie Islamic Relief gaat brieven sturen naar alle 30.000 donateurs, waarin zij stelt geen banden te onderhouden met de Saoedische terrorist Osama bin Laden. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie bekendgemaakt.

Het kantoor werd deze week overspoeld met telefoontjes nadat dagblad Trouw had gemeld dat drie zogeheten `terreurfondsen' kantoor zouden houden in Nederland, waaronder de International Islamic Relief Organisation (IIRO), een liefdadigheidsorganisatie van de Moslim Wereld Liga. Volgens directeur Mostapha Bouchallikh van Islamic Relief heeft zijn organisatie niets met de IIRO te maken. ,,Het lijkt wel of alles waar `Islamic' voor staat nu verdacht is'', aldus Bouchallikh.

In Groot-Brittannië, waar het hoofdkantoor van Islamic Relief is gevestigd, werd de organisatie ook al met de IIRO verward. Justitie onderzoekt volgens de Britse krant The Observer een `slapende afdeling' van de IIRO in Oxford.

Islamic Relief is een internationale hulporganisatie met fondswervingkantoren in acht westerse landen en `veldkantoren' in veertien landen, waaronder Afghanistan. De internationale hulporganisatie Oxfam noemt Islamic Relief een ,,bonafide'' organisatie waarmee zij onder meer in Pakistan heeft samengewerkt. Het Britse ministerie voor Internationale Ontwikkeling stortte ruim drie miljoen gulden in het Islamic Relief-noodfonds voor Afghanistan.

Bij inlichtingendiensten bestaat de verdenking dat terroristen een aantal Islamitische welzijnsorganisaties als dekmantel gebruiken om aan geld te komen of geld door te sluizen. Tot nu toe is hiervoor geen bewijs gevonden.

Sommige organisaties, zoals de Saoedische liefdadigheidsorganisatie Muwafaq, worden door de Amerikanen verdacht van banden met Bin Laden. De naam van Muwafaq-bestuurder Al-Qadi komt voor op de jongste lijst van verdachte namen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Al-Qadi zelf zegt niets met Bin Laden te maken te hebben en zijn organisatie zes jaar geleden al te hebben opgedoekt.