Ongezond?

De Franse voetbalcoach Houllier van Liverpool werd in de thuiswedstrijd tegen Leeds United getroffen door een hartaanval. Hoe ongezond is het trainersvak?

G.A. Somsen, cardioloog: ,,Hartinfarcten ontstaan door kransslagvernauwing. Een hartinfarct kun je op verschillende manieren krijgen: door een ongezond levenspatroon of omdat het erfelijk bepaald is. Het trainerschap is een zwaar beroep, veel trainers roken of hebben een hoge bloeddruk. Veel trainers zijn ouderen. Die groep heeft meer kans op hart- en vaatziekten dan jongeren. Hartproblemen zijn doodsoorzaak nummer één bij mensen tussen de veertig en vijftig. Werken onder druk leidt niet per se tot hartproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat stress geen kransslagvernauwing tot gevolg heeft. Stress kan wel bijdragen aan een ongezonde levenswijze: veel roken, weinig bewegen en daardoor een te hoog cholestorolgehalte. Ofschoon voetbaltrainers een ongezond levenspatroon kunnen hebben, hoeft een coach niet meer last van zijn hart te hebben dan ieder ander mens.''

Jan Reker, oud-trainer van onder meer PSV en Roda JC en directeur stichting Coaches Betaald Voetbal: ,,Hartaanvallen komen niet alleen in de voetballerij voor. Een bouwvakker kan ook opeens last krijgen van zijn gezondheid. Bovendien kan het risico op een hartinfarct erfelijk bepaald zijn. Een voetbaltrainer werkt onder grote druk. Vergeleken met vroeger is er een hoop stress bijgekomen. Dertig jaar geleden trainde een coach het eerste en tweede elftal en de A-jeugd. Tegenwoordig zijn er alleen al vier trainers voor het eerste elftal. Of de druk bij een topclub groter is dan bij een eerste divisieclub? Normaal gesproken wel, al zitten bij topclubs zeer ervaren trainers. In de eerste divisie werken vaak jonge coaches die alles nog waar moeten maken. Ook zij moeten onder druk presteren. Van de hartproblemen bij Houllier schrok ik wel. Het is een teken des tijds.''

Hans van Delft, voorzitter NEC: ,,Als ik kijk naar de trainers bij NEC dan valt de druk mee. Het gaat er ook om met welke verwachtingen je een coach opzadelt. Als je als club normale doelstellingen hebt, hoeft een trainer niet kapot te gaan aan stress. Het trainerschap lijkt me geen ongezond bestaan. De meeste oefenmeesters verkeren in een uitstekende conditie, vooral de oud-spelers. Zij kennen de voetbalwereld en weten wat werken onder druk inhoudt. Trainers staan de hele dag op het veld, ze zijn lichamelijk in orde en doorgaans topfit. De besturen van voetbalclubs staan onder een grotere druk dan de meeste oefenmeesters. Vooral de eindverantwoordelijken bij een club hebben een zeer drukke baan. Van de hartaanval van Houllier kijk ik niet op, wel meer mensen krijgen last van hun hart.''

Hans Kraay sr, oud-trainer van onder meer Ajax, Feyenoord en PSV en voetbalanalist: ,,Ofschoon het vak van voetbaltrainer veel stress met zich meebrengt, lijkt me dat een coach niet meer last van spanningen heeft dan andere mensen in de maatschappij. Er zijn veel trainers die hun vak op ontspannen wijze uitoefenen. Het trainerschap heeft ook veel prettige kanten. Gedurende mijn eigen trainersloopbaan heb ik geen gezondheidsproblemen gehad, al is de voetballerij sindsdien erg veranderd. Zo is de druk van de media groter geworden. Tegenwoordig wordt alles uitvergroot, gewikt en gewogen. Bovendien spelen journalisten meer op de man. Kijk maar eens naar de discussies over Adriaanse en Van Gaal en het ontslag van Van Dijk bij Roda. Een speler heeft alleen voor een wedstrijd spanningen, een trainer kent stress voor, tijdens en na een duel.''

Rob Vesters, sportarts: ,,Een voetbaltrainer staat onder grote druk: je kunt snel ontslagen worden, je móet presteren. De afgelopen jaren hebben veel trainers gezondheidsproblemen gekregen: Cruijff moest stoppen met roken en Spelbos kreeg last van zijn hart. Als coaches goed revalideren, hun levenswijze veranderen en leren omgaan met spanning, kunnen ze zonder problemen weer een club leiden. Topsport kan ongezond zijn, topsporters moeten de grenzen van hun kunnen aftasten. Een hartinfarct kan een waarschuwing zijn: trainers weten dat ze voortaan eerder aan de bel moeten trekken.''

    • Marcel Abrahams