Nokia blijft optimistisch

Topman Jorma Ollila van Nokia heeft weer net op tijd een konijn uit zijn hoed getoverd. De divisie voor netwerkinfrastructuur heeft het moeilijk, nu de telecomconcerns bezuinigen op hun kapitaaluitgaven. De omzet is ingestort en de marges zijn geslonken van 16 procent in het tweede kwartaal naar 9 procent in het derde kwartaal. De winst kan nog verder dalen. De netwerksector, waarvan Nokia verwacht dat die begin volgend jaar interessant zal worden, kent een grote operationele hefboomwerking. Ook de druk op de prijzen is intens.

Het konijn van Ollila was afkomstig uit de divisie voor mobiele telefoons. De omzet is daar weliswaar verder gedaald dan Nokia had voorspeld, maar de marges stegen tot een verbazingwekkende 19 procent. Een deel van de verklaring is dat Nokia de gemiddelde verkoopprijs heeft verhoogd. Ook de kosten konden dankzij de omvang van het bedrijf omlaag. Nokia heeft een fantastische onderhandelingspositie tegenover zijn leveranciers. Maar de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling daalden in het tweede kwartaal. Je vraagt je af wat dat zegt over Nokias toewijding aan productontwikkeling.

Nokia zal geleidelijk zijn schaalvoordeel kwijtraken. Naar verwachting zal de markt voor mobiele telefoons dit jaar krimpen en Nokia verliest klaarblijkelijk marktaandeel. De verkoop van zijn mobiele telefoons is teruggelopen, maar die van Motorola is met 8 procent gestegen. Bovendien heeft Nokia dit kwartaal aantoonbaar alle zeilen bijgezet, waardoor het volgende kwartaal een probleem kan worden.

Maar het echte probleem is 2002. Daar is Nokia vaag over. Het herstel dat het bedrijf in de tweede helft van het jaar voor de netwerksector voorziet is mogelijk, maar niet meer dan dat. De vooruitzichten voor de divisie voor mobiele telefoons zijn afhankelijk van de afzetvolumes, die op hun beurt de marges bepalen.

Gezien de omstandigheden is Nokia's s voorspelling dat volgend jaar een terugkeer naar groeicijfers van meer dan 25 procent te zien zal geven er niet geloofwaardiger op geworden. Het bedrijf maakt er een gewoonte van met optimistische voorspellingen te komen, om ze slechts enkele weken later alweer bij te stellen. De koers blijft dus overgewaardeerd op het huidige niveau van 30 maal de verwachte winst voor volgend jaar.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly