Morsige mannen

Niet alcoholisten of junks maar alleenwonende mannen van boven de vijftig veroorzaken het meeste overlast, meldt de Amsterdamse GGD in zijn jaarverslag. Morsige mannen die nooit schoonmaken en leven in een met vuil dichtgeslibde woning, een uitvalbasis voor kakkerlakken en ratten. Vrouwen laten het vrijwel nooit zo ver komen.

Het verplichte vak verzorging op de middelbare school is bedoeld om een einde maken aan de hygiënische achterstand van mannen. Kinderen leren de theorie van tanden poetsen (denk aan de randen), koken, schoon maken, sociale vaardigheden en de juiste aanbreng van het condoom. Niet dat de jongens na de verzorgingsles thuis meteen gingen dweilen en stofzuigen maar misschien gebeurt dat later nog wel en dan hoeft de GGD nooit meer op te ruimen. Maar nu heeft de Onderwijsraad geadviseerd om verzorging aan de middelbare school niet langer verplicht te stellen. Het aantal verplichte vakken wordt gehalveerd. Jongens zullen het dan nooit leren en laten verzorging aan vrouwen over of bij hun ontstentenis aan de GGD. Zou dit een einde betekenen van de neiging om met een verplicht schoolvak de strijd aan te binden met maatschappelijke misstanden?

    • Maarten Huygen