Modalfa op stoom

Het begint er op te lijken dat de wereldkampioenschappen bridge in Parijs aanstaande maandag echt gaan beginnen, want de Amerikanen komen. Blijkbaar vinden zij de lichtstad veiliger dan het oorspronkelijk geplande Bali. De eerste week zal het immense Stadion de France in Saint Denis het WK herbergen; de tweede week verhuist het gezelschap naar een chique hotel ergens in het zestiende. Als alles volgens plan verloopt zijn de Nederlandse vrouwen dan nog in de race met het verdedigen van hun in 2000 behaalde wereldtitel. De dames beleefden vorige week hun laatste test in de eerste divisie viertallen. Ze hebben het daar niet gemakkelijk, gezien hun positie in de middenmoot. En hoe serieus moet het vormverlies van het sterpaar Vriend-Van der Pas worden genomen? Min 35 in de Butler (het officieuze klassement voor individuele paren) over 160 spellen voelt niet lekker aan. Een trede hoger, in de Transfer Solutions Meesterklasse, is de eerste fase afgesloten. De round robin, voorafgaand aan de play-offs, is gewonnen door Modalfa (Bertens-Bakkeren, Paulissen-Nab, Vis-Van Cleeff). Met dit resultaat plaatste de formatie van `Stal Abram', samen met het als tweede geëindigde De Lombard, zich rechtstreeks voor de halve finale. Het favoriete 't Onstein (`Stal Melchers') tikte als derde aan en moet zich met drie andere clubs eerst door de kwartfinale zien heen te worstelen.

Modalfa-speler Jean-Paul Vis verkeert in vorm. Met zijn partner won hij met overmacht de Butler van de Meesterklasse. Op onderstaand spel zag de Bleiswijker zich voor een interessant probleem geplaatst:

W/Allen

♠ A H 9 6

♡ A H 8 4

♦ 10 8 7 4

♣ A

♠ 8 3

♠ B 7 4

♡ 10 6 5

♡ B 9 7 2

♦ B 9 6 5

♦ A 2

♣ H V 7 6

♣ B 10 9 8

♠ V 10 5 2

♡ V 3

♦ H V 3

♣ 5 4 3 2

Vis zat als enige in de zaal in het scherpe 6♠, waartegen west uitkwam met ♣H. Met open kaarten is het contract gemaakt: ruiten naar de heer, klaveren getroefd, harten naar de vrouw, klaveren getroefd, troefaas en troefheer, ♡A, ♡H (klavertje weg) en ruiten na voor het aas van oost. Deze speelwijze is alleszins redelijk, maar niet zonder risico omdat je pas in een laat stadium de laatste troef trekt. Ook zou bijvoorbeeld kunnen: in slag twee ruiten naar de heer, drie hoge hartens (ruiten weg) en op de vierde harten ♦V weg. Hoewel OW nu troef kunnen inspelen, heb je de rest in de cross-ruff. Vis speelde in slag twee ruiten naar de heer, gevolgd door drie hoge troeven, op tafel eindigend. De volgende ruiten was voor het aas, maar helaas kon het contract toen niet meer worden gemaakt. Toch was de aanpak van Vis niet zo gek. Met een gunstig ruitenzitsel heb je dan immers ook twaalf slagen of misschien zat er wel een harten/ruitendwang in.

De onderlinge ontmoeting tussen De Lombard en 't Onstein kenmerkte zich door enige animositeit. Bauke Muller beschuldigde op het tweede spel Anton Maas van een langzaamaan actie. Pikant, want Muller heeft zelf - terecht of ten onrechte - de naam een trage speler te zijn. Maas had inderdaad behoorlijk wat tijd verbruikt bij het afspel in een problematische 3SA. De Onsteiner riposteerde fel: ,,Dan halen we er nu een tijdmonitor bij.'' Algemeen Competitie Leider Henk van Tent plantte zich aan tafel en begon gretig streepjes te zetten bij elke seconde die er werd nagedacht. De tijdsproblemen waren daarmee ondervangen, maar er kwamen andere voor in de plaats:

O/OW

♠ V 10 4

♡ B 10

♦ 9 8 7 5

♣ A H 8 4

♠ 9 3 2

♠ H 7 6

♡ A 8 5 4

♡ V 9

♦ V 10 6 4

♦ A H B 3 2

♣ 6 5

♣ 7 3 2

♠ A B 8 5

♡ H 7 6 3 2

♦ -

♣ V B 10 9

Simon de Wijs speelde 6♣ vanuit noord. Louk Verhees startte als oost met ♦H. Dit messcherpe slem hangt op de winnende aanpak van de hartenkleur: de boer laten doorlopen en naderhand de troefsnit op de acht.

Op de systeemkaart van Jansma-Verhees stond echter met zoveel woorden dat de uitkomst van een heer, de aas ontkende. Daarom taxeerde de leider ♦A bij west en dus ♡A bij oost, die met 1♦ had geopend. De Wijs deed de hartens fout (♡B naar de heer) en ging down. Toen bleek dat het 't Onstein paar systematisch tegen slem wel degelijk van aas-heer met de heer mocht uitkomen, waren de rapen gaar. De ontboden arbiter draaide doodleuk het resultaat terug naar 6♣ contract.

Zoals te verwachten viel, tekende 't Onstein beroep aan. De uitspraak is nog niet bekend, maar zal voor de einduitslag van de voorronde niet doorslaggevend zijn. In het kader van de psychologische oorlog tussen beide bridgegrootmachten heeft het dictum wel degelijk betekenis.

    • Jan van Cleeff