Medicinale cannabis op recept

Apotheken gaan binnenkort medicijnen met cannabis als grondstof verstrekken aan patiënten die lijden aan ziektes als multiple sclerose of kanker. Het kabinet heeft daartoe gisteren besloten op voorstel van minister Borst (Volksgezondheid). Het medicijn mag alleen op doktersrecept worden verstrekt.

Borst moet een beslissing nemen over de datum waarop de apotheken met de levering mogen beginnen. Dat tijdstip is afhankelijk van de voortgang bij de logistieke voorbereiding door het Bureau voor medicinale cannabis dat op 1 januari werd opgericht. Dit bureau, dat de vervaardiging van een medicijn uit cannabis moet stimuleren, verleent verlof voor de teelt van de marihuana en zorgt voor de aankoop van de hele oogst.

Op dit moment leveren sommige apothekers op doktersrecept al cannabis aan de genoemde groepen patiënten.

In een aantal staten van de Verenigde Staten van Amerika en in Canada wordt al medicinale cannabis verstrekt.