KPNQwest maakt iedereen gelukkig

Datacommunicatiebedrijf KPNQwest heeft een aardig bedrag op tafel moeten leggen voor branchegenoot Global Telesystems (GTS). Maar bij nadere beschouwing lijkt de deal gunstig voor allen.

KPNQwest had 645 miljoen euro over voor de delen van GTS die het wilde overnemen. De bezittingen van GTS stonden voor 1,5 miljard euro in de boeken. Dat betekent dat er in deze deal voor onroerend goed en apparatuur ongeveer 40 cent per euro is neergeteld. Dat is een hoog percentage als je de deal als een gedwongen verkoop beschouwt.

Ook als je er op een andere manier tegenaan kijkt, betaalt KPNQwest ongeveer tien maal de winst vóór rente en belastingen van de divisies die het van GTS overneemt. Dat is eveneens aan de hoge kant.

De werkelijke waarde voor de aandeelhouders van KPNQwest schuilt in de samenvoeging van het Europese netwerk van GTS met dat van KPNQwest zelf. Het bedrijf gelooft dat daardoor 600 miljoen euro bezuinigd kan worden.

Hoewel GTS meer dan KPNQwest afhankelijk is van klanten die op een koopje uit zijn, moet het feit dat de sector door de deal kleiner wordt de marges een steuntje in de rug geven. De combinatie van hogere marges en lagere kapitaaluitgaven leidt tot een krachtiger cashflow, die een hogere bedrijfswaarde tot gevolg heeft. Aan de andere kant mag KPN vanaf volgend jaar kleine hoeveelheden aandelen te koop aanbieden.

Qwest heeft ondertussen voor slechts 101 miljoen euro de strategische controle over KPNQwest verkregen. KPN kan zijn schuldenlast van 23 miljard euro met 400 tot 500 miljoen euro terugbrengen, omdat het KPNQwest niet langer hoeft te consolideren. Dat was natuurlijk ook precies de bedoeling van deze deal.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes