Inflatie VS onverwacht gestegen

De consumentenprijzen in de VS zijn in augustus met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is sterker dan verwacht. In augustus steeg de inflatie met 0,1 procent.

De cijfers zijn gistermiddag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De inflatiecijfers hadden aanvankelijk een drukkende werking op de beursstemming van gisteren maar uiteindelijk herstelde de beurzen zich. De Dow Jones sloot gisteren 0,45 procent hoger op 9204 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg sterker en won 1,1 procent om te sluiten op 1671 punten.

De stijging van de Amerikaanse inflatie werd met name veroorzaakt door hogere energieprijzen. De gemiddelde benzineprijs steeg bijvoorbeeld met 8,6 procent. Tegelijkertijd daalden de huizenprijzen in september en bleven de prijzen voor auto's bleven nagenoeg gelijk.

Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse handelstekort is afgenomen. Het ministerie van Handel zag het tekort in de maand augustus uitkomen op 27 miljard dollar. In juli bedroeg het tekort 29 miljard dollar. De daling van het handelstekort wordt namelijk veroorzaakt door een afname van de importen en een minimale stijging van de exporten.