In poederbrief zat geen antraxbacterie

De brief met wit poeder die het ministerie van Algemene Zaken gisterochtend heeft ontvangen, bevat geen miltvuurbacterie. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst nadat het poeder door het onderzoeksinstituut ID Lelystad was onderzocht.

Het Binnenhof, dat grenst aan Algemene Zaken, werd gisteren na de vondst van de brief ongeveer twee uur afgesloten. Alleen de ruimte waar de envelop werd opengemaakt, is ontruimd geweest. Het gaat om een ruimte die in verband met mogelijke aanslagen met de miltvuurbacterie speciaal in gebruik was genomen voor het sorteren en openen van post. Degene die de envelop opende, had alle benodigde voorzorgsmaatregelen genomen, zoals het dragen van rubberhandschoenen.

Na afloop van de ministerraad veroordelde vice-premier Jorritsma (Economische Zaken) – die premier Kok verving – het voorval scherp. ,,Een verschrikkelijke daad'', oordeelde ze. ,,Het is ziek als het een actie is van terroristen, en nóg zieker als dat niet zo is.'' De vice-premier waarschuwde ervoor dat Nederland zich niet in paniek moet laten brengen. Dat leidt volgens haar tot ontwrichting van de maatschappij ,,en dat is waar terroristen op uit zijn''.

Het onderzoeksinstituut ID Lelystad ontving gisteren acht nieuwe pakjes voor onderzoek naar de miltvuurbacterie antrax. In totaal zijn er sinds vorige week donderdag 62 pakjes onderzocht; geen één bevatte de bacterie.

In de regio Nijmegen zijn gisteren vijf poststukken aangetroffen met verdacht poeder. De politie stelde in alle gevallen samen met brandweer en GGD een onderzoek in. De pakjes en enveloppen werden aangetroffen bij het politiebureau in Wijchen, het gemeentehuis van Groesbeek, de Universiteit Nijmegen, een winkelcentrum in Nijmegen en een woning in Culemborg.