IJssel Cup behoort tot verleden

De veertigste editie van de IJssel Cup gaat op zaterdag 17 november niet door. De voormalige traditionele opening van schaatsseizoen op de ijsbaan in Deventer is onder meer geschrapt wegens de geringe belangstelling van de vaderlandse toprijders en -rijdsters. Die geven de voorkeur aan de wereldbekerwedstrijd in hetzelfde weekeinde in Innsbruck. De eerste IJssel Cup werd gehouden op 25 september 1962.

De laatste jaren was er door de uitbreiding van in het bijzonder de internationale wedstrijdkalender al een tanende belangstelling te bespeuren bij de toppers voor de gewestelijke schaatsstrijd op de Deventer ijsbaan.

,,De beslissing om de wedstrijd te schrappen komt niet alleen voort uit de keuze van de rijders en rijdsters voor Innsbruck. Het is een gevolg van de tendens die zich enkele jaren geleden al inzette. We wilden niet dat het evenement naar een tweede- of derderangsniveau zou afzakken'', verklaart woordvoerder Dick Schneider van het organisatiecomité.

Schneider constateert realistisch dat de IJssel Cup in de oude vorm niet meer de allure van het verleden bezit. ,,Moet je dan ten koste van alles een traditie handhaven? Vroeger zat er ook nog een selectiewedstrijd aan vast voor de wereldbekerwedstrijden. Daarnaast is de tv ook een meespelende factor.''

De IJssel Cup zal waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen. Het plan is de gewestelijke wedstrijd in een kleinere opzet de komende jaren te laten plaatsvinden. Daarnaast zou er een IJssel Cup voor de professionele ploegen moeten komen.