Gastvrouw

Generaal-majoor van Diepenbrugge verdient een compliment voor de geestige wijze waarop hij in het Hollands Dagboek (Z, 6 oktober) heeft geschreven over een diner ten huize van de Nederlandse ambassadeur in Sarajevo en de `verpletterende' indruk die zijn dankwoord maakte op de gastvrouw.

Een nog groter compliment verdient echter die gastvrouw, mevrouw Bosscher-Filova, die bereid is geweest met twee kinderen haar man naar die moeilijke post te vergezellen, een nieuwe residentie in te richten en daarin al na twee weken een eerste diner te geven. Kennelijk heeft ze daarbij zo hard gewerkt dat ze er – letterlijk – bij is neergevallen. Ze zijn er dus nog, de vrouwen die bereid zijn mee te trekken en hard mee te werken met hun echtgenoot-diplomaat.

Namen van Nederlandse diplomaten komen de laatste jaren – ten onrechte – vrijwel niet meer voor op de lijsten van gedecoreerden ter gelegenheid van Koninginnedag. Misschien is dit voorval aanleiding voor het ministerie om nu eens een echtgenote van een diplomaat voor de dragen voor een welverdiende onderscheiding.

    • Piet Buwalda