Fransen en Duitsers willen meevechten

Frankrijk en Duitsland willen gecoördineerd met Groot-Brittannië deelnemen aan de militaire acties onder Amerikaanse leiding in Afghanistan.

Premier Blair (Groot-Brittannië), president Chirac en premier Jospin (Frankrijk) en bondskanselier Schröder (Duitsland) hebben hierover gistermiddag overlegd voor het begin van een Europese top in Gent. Ze hebben de andere Europese regeringsleiders niet van hun plannen op de hoogte gesteld.

Volgens het Amerikaanse tv-station CBS hebben Amerikaanse elitetroepen een Talibaan-doel in het zuiden van Afghanistan aangevallen. Bij de actie zouden tussen de honderd en tweehonderd Amerikaanse commando's betrokken zijn. Volgens Amerikaanse functionarissen is de oorlog in een ,,nieuwe fase'' beland.

De Nederlandse premier Wim Kok zei gisteravond dat de leiders van de drie grote landen ,,technisch overleg'' hadden gepleegd. Hij zei dat de voorzitter van de informele top van vijftien Europese regeringsleiders, de Belgische premier Guy Verhofstadt, had verzekerd dat de minitop niet te maken had met de Europese Unie. De actie van de drie grote EU-landen heeft volgens hem ook geen enkele invloed op het streven van de EU tot een gezamenlijk buitenlands beleid te komen.

Zowel Franse als Duitse regeringsbronnen zeiden dat Blair, Chirac, Jospin en Schröder ,,politiek-militair'' overleg hebben gehad over coördinatie van hun inzet in Afghanistan. Van Franse kant werd aangekondigd dat een politiek besluit voor een grotere Franse militaire inzet in Afghanistan aanstaande is. Frankrijk ondersteunt nu de Amerikaanse militaire actie vooral symbolisch met enkele marinevaartuigen. Bovendien zouden Franse militairen al langere tijd de Noordelijke Alliantie in Afghanistan adviseren.

Volgens hoge Duitse regeringsbronnen hebben de Frans-Duits-Britse regeringsleiders ,,vertrouwelijk over militaire zaken'' overlegd. Zij zeiden dat deze drie landen binnen de EU een aparte relatie hebben en dat militaire zaken niets met de EU te maken hebben. De VS zouden de landen gevraagd hebben om nieuwe of verhoogde militaire bijdragen.

Britse diplomaten zeiden dat het overleg van een halfuur uitsluitend over militaire zaken was gegaan en wilden verder niets zeggen. De Franse president Chirac zei dat de vraag of zijn land militair aan de strijd in Afghanistan wil deelnemen ,,onderzocht wordt als deze zich stelt'', maar voegde eraan toe dat ,,discretie op dit terrein is vereist''. Volgens de Duitse bondskanselier heeft Chirac het initiatief voor het overleg genomen. Hij zei dat gesproken is over een ,,wellicht komende militaire deelname'' in Afghanistan.

Analyse: pagina 4

Duisenberg: pagina 15

    • Ben van der Velden