Fortis breidt activiteiten in China fors uit

Fortis gaat zich inkopen op de Chinese levensverzekeringenmarkt. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar neemt voor 97 miljoen euro (214 miljoen gulden) een belang van 24,9 procent in Tai Ping Life (TPL).

Dat heeft Fortis gisteren bekendgemaakt.

Fortis wil op termijn het belang opvoeren tot 49 procent. Realisering van die plannen is afhankelijk van de Chinese toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO, en de invoering van nieuwe regels in China die met dat lidmaatschap gepaard gaan. De 142 lidstaten van de WTO stemden vorige maand in met de toetreding van China. Mogelijk volgende maand al meldt China zich bij de geplande WTO-ministersconferentie in Qatar.

TPL, onderdeel van China Insurance Group, beschikt over een nationale licentie voor levensverzekeringen in China. De maatschappij werd in de jaren dertig opgericht, maar zag in 1949, het jaar van de communistische machtsovername, haar verzekeringssector genationaliseerd. Als gevolg daarvan moest TPL zijn binnenlandse activiteiten staken en overdragen aan de volksverzekeringsmaatschappij van China, de PIIC.

Recente herstructureringen in de Chinese verzekeringssector bieden TPL weer de ruimte om als binnenlandse levensverzekeraar aan de slag te gaan. Tai Ping Life is momenteel een van de zes levensverzekeraars in China met een nationale licentie. TPL heeft zijn hoofdkantoor in de stad Shanghai.

Fortis ziet grote mogelijkheden in China, die gezien zijn immense bevolking een zeer lucratieve markt kan worden. ,,Dit is voor Fortis een unieke kans'', zegt topman A. van Rossum. ,,Het gaat om de grootste participatie in een nationale Chinese levensverzekeringsmaatschapij die ooit aan een internationale verzekeringsmaatschappij is toegekend.''

Fortis is al bijna een eeuw actief in China, voornamelijk als bankier. Het bedrijf heeft filialen in Shanghai (MeesPierson) en Guangzhou. Vertegenwoordigingen zitten in Beijing (bankactiviteiten) en Shanghai (vermogensbeheer).

Ook ING is sinds enige tijd als levensverzekeraar actief op de Chinese markt. Het concern kreeg ruim een jaar geleden eindelijk een licentie voor de regio's Shanghai en Guangzhou. Om dat te bereiken had ING maar liefst zeven jaar in de wachtkamer gezeten.

Ook verzekeraar Aegon probeert de Chinese markt binnen te dringen. Vorige maand kreeg Transamerica, een dochter van Aegon, van de Chinese overheid een vergunning om levensverzekeringen te kopen. Het moet echter eerst een Chines partner vinden om een samenwerking mee op te richten.