FLAGS IN SPACE

Dat de `aanval op Amerika' van 11 september in de Verenigde Staten tot een golf van patriottisme heeft geleid zal niemand zijn ontgaan. Ook de NASA laat zich niet onbetuigd. De ruimtevaartorganisatie heeft een `Flags for Heroes and Families'-campagne gelanceerd om de slachtoffers van de terroristische aanslagen op New York, Washington en Pennsylvania te eren. De Space Shuttle Endeavour, die op 29 november voor een nieuwe missie moet vertrekken, zal 6.000 Amerikaanse vlaggen meenemen die na terugkeer op aarde aan de families van de slachtoffers en aan overledenen van de ramp zullen worden overhandigd. ``De Amerikaanse vlaggen zijn een patriottistisch symbool van onze kracht en solidariteit, en van de het besluit van onze natie om te zegevieren'', aldus een NASA-woordvoerder.

De vlaggencampagne past in de lange traditie van de Amerikaanse ruimtevaart om memorabele gebeurtenissen te gedenken. In 1961, toen Alan Shepard in zijn Mercury-capsule als eerste Amerikaan rond de aarde draaide, zat tussen de kabels achter zijn helm een opgerolde vlag die leerlingen van Cocoa Beach Elementary School in Florida hadden aangeleverd.

De 6.000 vlaggen zullen na terugkeer van de Endeavour aan speciaal ontworpen herdenkingscertificaten worden gehecht. Inmiddels heeft Rudolph Giuliani, de burgemeester van New York, uit handen van de NASA al een vlag gekregen die op een eerdere Space Shuttle is meegeweest. Bij die gelegenheid zei Giuliani ook de bij de ramp betrokken New Yorkse brandweerkazernes en politiebureaus van nieuwe vlaggen te willen voorzien.

Ook de International Astronomical Union heeft op de aanslagen van 11 september gereageerd. De IAU-commissie die over de naamgeving van asteroïden gaat heeft besloten er drie, nu nog aangeduid met nummer 8990, 8991 en 8992, van passende namen te voorzien: `medeleven', `solidariteit' en `grootmoedigheid'. In een toelichting spreekt de IAU de hoop uit dat terrorisme zal worden gepareerd met gerechtigheid voor allen, en niet met wraak.

    • Dirk van Delft