Euronext meldt zich voor Liffe

Euronext doet mee in de race om de Londense optiebeurs Liffe. De fusiebeurs van Amsterdam, Brussel en Parijs heeft gisteravond bekendgemaakt in gesprek te zijn met de derivatenbeurs over een overname.

Daarmee is Euronext de eerste van de drie grootste Europese beurzen die officieel aangeeft in gesprek te zijn met Liffe. Deutsche Börse en de Londense beurs (LSE) worden in marktkringen ook genoemd als belangstellenden voor de derivatenbeurs, die zichzelf in de etalage heeft gezet.

Door alle speculaties in de media en wegens ,,vereisten met betrekking tot overnames in Londen'' is Euronext naar buiten getreden over de overnamebesprekingen. ,,Het overleg kan wel of niet leiden tot een bod in contanten op het volledige aandelenkapitaal van Liffe'', aldus Euronext.

Analisten rekenen op een bod van 600 miljoen euro (1,3 miljard gulden) dat Euronext voor Liffe zal ver hebben.

Euronext beschikt over een behoorlijke financiële slagkracht. Bij de beursgang afgelopen zomer is 400 miljoen euro opgehaald. Concurrent London Stock Exchange heeft veel minder geld in kas. De Londense beurs, die nog steeds als de grootste concurrent wordt gezien van Euronext bij een eventueel bod op Liffe, heeft nog steeds geen officieel bod uitgebracht op de termijnbeurs.

Liffe is de laatste grote onafhankelijke derivatenbeurs. Deutsche Börse en Euronext hebben al een beurs in huis waar handel in opties, futures en andere termijncontracten mogelijk is.

LSE zal, zo verwachten marktkenners, in het gevecht dat om om Liffe dreigt uit te barsten te berde brengen dat Euronext geen pan-Europese beurs is die het beweert te zijn.

Als argument wordt aangevoerd dat de drie aangesloten beurzen nog steeds hun eigen regels hanteren. De aankoop van derivatenbeurs Liffe, of zelfs van de LSE zelf, zou de zaak er voor Euronext allleen nog maar ingewikkelder op maken, aldus LSE.