Directe strijd eenheden VS en Talibaan

In Afghanistan zijn directe gevechten begonnen tussen Amerikaanse grondtroepen en de Talibaan. Dat melden Amerikaanse tv-stations te hebben vernomen van bronnen bij het ministerie van Defensie.

De televisiezender CBS meldde vannacht dat Amerikaanse elitetroepen een Talibaan-doel in Zuid-Afghanistan hebben aangevallen. ,,Tussen 100 en 200 commando's van het leger zijn bezig met hun eerste aanval op een doel dat aan de Talibaan toebehoort'', aldus CBS. Een dag eerder was al door het ministerie van Defensie bevestigd dat speciale eenheden in Afghanistan waren geland voor het begin van de grondfase van de campagne tegen het terrorisme van Osama bin Laden en zijn Talibaanbeschermers.

Vannacht zijn tevens na een gevechtspauze ter gelegenheid van de islamitische rustdag de luchtbombardementen op doelen in de Afghaanse hoofdstad Kabul en andere steden hervat. Amerikaanse regeringsfunctionarissen kondigden aan dat de luchtaanvallen binnenkort zullen worden verhevigd en ook meer direct zullen zijn gericht op fronttroepen van de Talibaan.

Er was gisteren onzekerheid over een eventueel aanbod van de Talibaan voor een bestand. De Talibaanambassadeur in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, keerde gisteren van een bezoek aan Afghanistan op zijn post in Islamabad terug met de mededeling dat hij een voorstel bij zich had voor een oplossing van de huidige crisis. Maar enkele uren later ontkende hij een nieuw voorstel te hebben meegebracht. Daarentegen herhaalde hij dat zijn regering Bin Laden en zijn medestanders niet zal uitleveren aan de Verenigde Staten, zoals president George Bush heeft geëist. ,,Het is een kwestie van ons geloof'', zei hij. ,,We zouden net zo goed ons geloof kunnen veranderen.''

Een postbeambte in Trenton, New Jersey, is besmet met de miltvuurbacterie, zo heeft een woordvoerder van het locale departement van Gezondheid bekendgemaakt. De man werkt in hetzelfde postkantoor als een andere beambte die positief werd getest. Brieven met antrax die zijn gestuurd aan NBC-presentator Brokaw en de Democratische senator Daschle, zijn volgens de politie door het postkantoor in Trenton doorgestuurd. Er zijn nu in de VS zeven mensen ziek en 31 besmet door de antraxbacterie. Een man is gestorven.

De New York Times heeft gemeld dat een verslaggever in Rio de Janeiro een brief heeft ontvangen die sporen van de antraxbacterie bevatte.