DE WEEK

Beleggingsanalisten van de bank HSBC gaan voor hun analyses geld vragen. Bedrijven waarover zij aan beleggers adviezen geven moeten straks tienduizend euro per jaar betalen. En als hun analyses niet kloppen, krijgen deze bedrijven hun geld dan terug? Nee, de bank zal wel wijzer zijn. Ooit van analisten gehoord die gelijk kregen? Ach, economie is zo simpel.

Waarom studenten dan nog economie geven, moet de juridische faculteit van de UvA hebben gedacht. Waarom in het voortgezet onderwijs economie nog langer verplicht stellen, moet de Onderwijsraad hebben gedacht. Als er toch nog scholieren of studenten zijn die van economie niets snappen, dan kunnen ze wel analist worden. Wordt voor betaald tenslotte.

Analiseren, adviseren, voorspellen. Waar een analist is, is een uitkomst. Nog maar een poosje geleden voorspelde het onderzoeksbureau van de Economist dat Nederland in de komende vijf jaar het beste ondernemingsklimaat in de wereld zou hebben. Deze week kwam het World Economic Forum melden dat Nederland van de derde naar de achtste plaats was gekelderd. En het Nederlands Economisch Instituut zegt in een uitgelekt rapport dat het Nederlandse ondernemingsklimaat veel slechter is dan werd gedacht. Wat is er in hemelsnaam in zo'n korte tijd gebeurd? 11 September? Welnee. Gewoon: een andere analist, een andere uitkomst. Roept u maar.

Begint het bedrijfsleven wakker te worden? Philips, KPN, UPC, KLM, bij bedrijven die in moeilijkheden verkeren worden consultants er massaal uitgegooid. En de bedrijven die consultants uitlenen, zoals KPMG, PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young, moeten nu ook zelf banen schrappen. Aan de tijd dat managers bij gebrek aan ideeën zich konden verschuilen achter mensen van wie ze hoopten dat die ideeën hadden, is een eind gekomen. De economische groei in Nederland is ingezakt tot nog maar 1,4 procent. Aan mooiweer-zeilers nooit gebrek. Maar aan managers in onzekere tijden?

Philips leed in het derde kwartaal een verlies van bijna 800 miljoen euro. Een kwart hoger dan analisten hadden verwacht.

En ING verraste analisten compleet met een winstwaarschuwing: geen 17 maar nog maar 5 procent groei. Dochter Reliastar in de VS had zich niet ingedekt tegen schadeclaims als gevolg van 11 september. Ze had voorzieningen moeten treffen voor catastrofes van die omvang, los van de oorzaak. ING had dat bij de overname van Reliastar over het hoofd gezien. Analisten hadden er al helemaal niet aan gedacht.

Bij de Sociale Dienst in Amsterdam is de janboel nog groter dan werd aangenomen. Bijna tachtig procent van de door een accountant onderzochte `dossiers' blijkt niet te deugen. Vooral in Amsterdam-West is er massaal mee geknoeid, zowel door de ontvangers als door de gevers.

Bij de algemene sociale fondsen groeit een nieuw schandaal. De fondsen zijn bedoeld voor scholing of kinderopvang. Maar een groot deel van het geld, uw geld, verdwijnt rechtstreeks in de kassen van de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Het gaat om honderden miljoen guldens. Een Kamermeerderheid onder aanvoering van de PvdA blokkeert een onderzoek. De verantwoordelijke minister heette Melkert. En die is nu PvdA-lijsttrekker.

Welke politicus bindt de strijd aan tegen het zwerfvuil? Nederland krijgt er vijftig nachtautomaten bij. Warme broodjes en gekoelde dranken, kaas, eieren en diepvriesmaaltijden. 24 uur per dag en zeven dagen per week.

En Albert Heijn is in Rotterdam begonnen met een nieuw winkelconcept. Wrap, warme pistolets, vruchtendrank, alles zo verpakt dat het makkelijk kan worden meegenomen in bus, tram of auto. Amsterdam volgt. Nu de prullenbakken nog.

Europese politici als de Duitse bondskanselier en de Franse minister van Financiën willen dat de Europese Centrale Bank de rente verlaagt. Maar Duisenberg geeft geen krimp.

Wel ondertekende hij de protestbrief tegen de opheffing van het vak economie aan de juridische faculteit van de UvA. Een brief geschreven door dr. J.E. Andriessen en dr. A. Heertje, beiden auteur van een eminent leerboek economie voor studenten. Ach, economie is zo simpel. Voor wie het snapt tenminste.

    • Paul Friese