De burgemeester legt haar keten af

Geen raadsdebat, geen toelichting. Alleen een officiële verklaring, van iets wat maandag al bekend was: de Leeuwarder burgemeester Loeki van Maaren-van Balen (PvdA, 55) legt met onmiddellijke ingang haar functie neer.

Tussen haar en de wethouders bestaat een ,,onoverbrugbaar verschil van inzicht'' over het besturen van de gemeente, de bestuurscultuur en de gemeentelijke organisatie. Van Maaren, die in februari 1999 werd benoemd, toen haar voorganger Hayo Apotheker minister van Landbouw werd, kan daardoor niet effectief functioneren.

De burgemeester las de verklaring gisteravond in een speciale raadsvergadering voor, nadat ze maandagavond nog een reguliere raadsvergadering leidde, waar met geen woord over de problemen werd gerept. Eerder deze week lekte uit dat advocaten van Van Maaren en de gemeente Leeuwarden onderhandelden over een vertrekregeling.

Insiders zeggen dat Van Maaren te eigenmachtig optrad en leiderschap en daadkracht ontbeerde. Ook zou het haar ontbreken aan zelfkritiek, waardoor ze wethouders tegen zich in het harnas joeg.

Ze krijgt naast het reguliere wachtgeld tot 1 februari 2005, de datum waarop de benoeming liep, een aanvulling van 100 procent op haar salaris. Daarna krijgt ze tot haar pensioen 85 procent daarvan. In totaal kost het vertrek van Van Maaren de Leeuwarder kiezer 1,7 miljoen gulden.

Ten Hoeve, die als nestor van de raad, als enige het woord voerde, stelde dat de burgemeester zich de afgelopen jaren ,,heel eenzaam'' moet hebben gevoeld. ,,Als de neuzen niet dezelfde kant opstaan, is afscheid van elkaar nemen het beste.'' Een raadsdebat bleef uit. Het college kreeg het mandaat van de partijen de kwestie zelf op te lossen. De raad stemde in met het vertrek van Van Maaren, die in de jaren tachtig wethouder van Haarlem was en acht jaar burgemeester van het Limburgse Weert.

De fractievoorzitters konden of wilden gisteren geen concrete oorzaken noemen waarom het vertrek van Van Maaren de enige oplossing was. ,,Wat zich in de boezem van het college heeft afgespeeld weten we niet'', zei VVD-fracievoorzitter T. van Mourik. Zijn CDA-collega R. Wijmenga sprak van ,,een opeenstapeling van incidenten''. M.Hoogeveen van D66 noemt het vertrek ,,heel erg zuur'' voor de Leeuwarder burgers omdat die de financiën voor de vertrekregeling moeten betalen. G.Jacobse van de Nieuwe Leeuwarder Partij trok de vergelijking met een ,,slecht huwelijk.''

Van Maaren zei het gisteren te betreuren dat ze mensen had teleurgesteld.