Bayer beschuldigt Canada van inbreuk op patent antrax-pil

Het Duitse chemieconcern Bayer beschuldigt de Canadese overheid van schending van het patent op het miltvuurmedicijn Cipro. Dat heeft de chemiebedrijf gisteren bekend gemaakt.

Het Canadese ministerie van Volksgezondheid heeft het farmaceutische bedrijf Apotex uit Toronto eerder deze week gevraagd om een miljoen tabletten van Cipro te produceren, terwijl Bayer nog tot december 2003 het patent op het product heeft. De Canadese overheid denkt echter dat Bayer niet kan voldoen aan de vraag naar Cipro, die explosief is gestegen wegens de bioterroristische aanslagen met miltvuurbacteriën.

Met name in de Verenigde Staten is de vraag naar Cipro sterk toegenomen. In de VS is het antibioticum het enige geregistreerde medicijn tegen antrax, de dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de miltvuurbacterie en die inmiddels één dodelijk slachtoffer heeft geëist.

De Amerikaanse senator Charles E. Schumer van de staat New York wil ook dat het patent van Bayer wordt omzeild. Voor de productie van een goedkopere versie van Cipro heeft hij contact opgenomen met het Indiase bedrijf Ranbaxy Laboratories. Het Indiase bedrijf Cipla, en het Amerikaanse bedrijf Barr Laboratories hebben ook aangeboden om het medicijn goedkoop te produceren.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid vindt het niet nodig het patent te doorbreken. Het heeft Bayer gevraagd in drie maanden tijd 200 miljoen tabletten te maken. Het bedrijf krijgt daarvoor 450 miljoen dollar. ,,Bayer heeft ons verzekerd dat het aan onze eis kan voldoen'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Bayer wil de productie van Cipro graag in eigen handen houden. Het antibioticum is het best verkopende product van het Duitse bedrijf. Vorig jaar bedroeg de omzet 1,8 miljard euro, maar dit jaar zal de omzet daar ver boven uit stijgen.

Als de Canadese overheid bij zijn beslissing blijft dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden. Zij vechten er al jaren voor om goedkope versies te mogen maken van dure, gepatenteerde geneesmiddelen tegen ziektes zoals aids, tuberculose en malaria. Farmaceutische bedrijven en westerse overheden verzetten zich hiertegen omdat ze hun intellectueel eigendom willen beschermen. Daarnaast zijn ze bang marktaandeel te verliezen.

bayerpagina 16