Aantal Palestijnse doden neemt toe

Zes Palestijnen zijn gisteren gedood in nieuwe schermutselingen met Israëlische troepen. Daarmee is het aantal doden in 48 uur van geweld na de moord op de Israëlische minister Ze'evi gestegen tot dertien: twaalf Palestijnen en een Israëliër.

De Amerikaanse regering deed een beroep op Israël een eind te maken aan zijn invallen in en bezettingen van Palestijns autonoom gebied. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat deze ,,niet nuttig zijn [..] en moeten worden beëindigd''. Washington vreest dat toenemend Israëlisch geweld tegen de Palestijnen zijn coalitie tegen de Afghaanse Talibaan en de Arabische terroristenleider Osama bin Laden in gevaar brengt. Het Israëlische leger verstevigde echter zijn greep op Bethlehem, een van de plaatsen waar het gisterochtend binnenviel. Zo werden scherpschutters geposteerd op twee lege hotels. Bethlehem, dat onder normale omstandigheden een trekpleister is voor pelgrims en toeristen, is zwaar getroffen door de intifadah. Talrijke hotels zijn gesloten wegens het ontbreken van gasten.

Slechts enkele kilometers verderop schreeuwden duizenden Palestijnen ,,wraak! wraak!'' bij de begrafenis van drie Palestijnen, onder wie de locale leider van de militante Tanzimgroep, die donderdag bij een explosie in een auto werden gedood. De Palestijnen beschuldigen Israël van hun dood. Israël ontkent dat officieel, maar zegslieden in veiligheidskringen bevestigen officieus dat de Tanzimleider, die werd beschuldigd van de dood van vijf Israëliërs, doelwit was.

Het Palestijnse leiderschap heeft inmiddels verscheidene verdachten van de moord op minister Ze'evi gearresteerd. Voorts werd gisteren meegedeeld dat Palestijnen die het officieel van kracht zijnde bestand schenden, als ,,buiten de wet staand'' zullen worden beschouwd. Er werd niet meegedeeld wat dat precies inhoudt. Dat de Palestijnen hun arrestanten aan Israël overdragen, zoals premier Sharon heeft geëist, wordt niet verwacht. Sharon heeft voor dat geval zware vergelding aangekondigd. Minister van Buitenlandse Zaken Peres, een duif, gaat volgende week naar Washington om te proberen een oplossing te vinden.