Vals plat

In de rechtszaal mag de uitvoering van de strategie van Hollandsche Beton Groep tot stilstand zijn gebracht, buiten de muren van het gerechtshof werkt de grootste bouwer van Nederland noest door aan het bedrijfslandschap.

In Amsterdam is het bouw- en baggerconcern bezig met de drie nieuwe hoofdkantoren van financiële instellingen. Aan de IJ-oever krijgt het kantooor van Labouchere vorm, langs de ringweg in Amsterdam wordt de `klapschaats' van ING afgerond. En naast het Amsterdamse WTC verrijst de nieuwe fel oranje uitvalsbasis van Kempen & Co.

Kempen en HBG kennen elkaar niet alleen van de bouwopdracht, maar ook uit de rechtszaal. De bankiers van de Amsterdamse zakenbank lopen voorop in de strijd tegen het bestuur van HBG. Orange Fund, het beleggingsfonds waarmee Kempen naam heeft gemaakt, frustreert al maanden de plannen van het HBG-bestuur om zijn baggerdivisie met die van Ballast Nedam te laten fuseren.

Voor de bankiers is het te hopen dat de bouwers het hoofd koel houden. Dus geen scheurtjes in de muur, klemmende deuren of slecht sluitende kozijnen.

Over waterschade hoeft Kempen zich niet druk te maken. Hun nieuwe hoofdkantoor staat niet aan een rivier zoals de Duitse parlementsgebouwen van HBG die acht jaar geleden onder water liepen. Met een berg claims tot gevolg. De gevaarlijkste trucs liggen op het hellende vlak. Wat te denken van een handelsvloer die nét niet waterpas ligt? Straks even opletten of de bankiers van Kempen scheef moeten lopen als zij hun nieuwe kantoor betrekken.

    • Jeroen Wester