Trekvogels boven Noordzee verbrand

Honderden trekvogels zijn in de nacht van woensdag op donderdag verbrand bij een boorplatform in de Noordzee. De vogels zijn in een zogenoemde affakkelvlam gevlogen. Dat heeft Vogelbescherming Nederland bekendgemaakt.

Vogelbescherming heeft aangifte gedaan bij het Staatstoezicht der Domeinen. Volgens de Vogelbescherming is het verboden tijdens de vogeltrek niet-bruikbare gassen te verbranden op de olieplatforms. Dit `affakkelen' trekt vogels aan, die in de vlam verbranden.

Medewerkers van het platform vonden in de nacht van woensdag op donderdag honderden dode en stervende zangvogels. Daarop waarschuwden zij de Vogelbescherming. Die gaat er vanuit dat er nog veel meer slachtoffers in zee ronddrijven. Het gaat vooral om zangvogels als koperwieken, kramsvogels, zanglijsters, vinken, kepen, piepers en zwartkoppen.

Het aantal slachtoffers is zo groot omdat er geen maan was. De vogels zijn daardoor vermoedelijk massaal op het licht van de affakkelvlam afgekomen.