Taiwan blijft weg bij top van APEC

De eilandstaat Taiwan zal verstek laten gaan op de APEC-topontmoeting van 21 regeringsleiders die komend weekeinde in Shanghai wordt gehouden. De regering van Taiwan voelt zich geschoffeerd door de houding van gastland China.

Taiwans minister van Buitenlandse Zaken, Tien Hung-mao, heeft dat vanochtend bekend gemaakt. De minister noemde de houding van China ,,onredelijk en grof''. Volgens hem heeft Taiwan officieel nog steeds geen uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de top van regeringleiders, afkomstig uit de landen rond de Grote Oceaan.

Ook bestaat onenigheid over de afvaardiging van Taiwan naar de bijeenkomst. ,,Na dagen van overleg heeft het vasteland geen gebaar van goede wil gemaakt, zelfs niet toen onze delegatie de vlucht al had geboekt'', zei minister Tien vanochtend in Taipei.

Formeel maakt Taiwan deel uit van APEC als een `economie' onder de naam `Chinees Taipei'. Voor die formulering is gekozen omdat China Taiwan niet erkent als een onafhankelijke staat. Peking beschouwt Taiwan nog steeds als een afvallige provincie van China die vroeg of laat in de Chinese moederschoot moet terugkeren.

APEC is een gespreksforum voor met name economische onderwerpen. Maar door de internationale strijd tegen terrorisme heeft de bijeenkomst dit keer een sterk politiek karakter gekregen.

Taipei vaardigde meestal een delegatie op ministerieel niveau af naar bijeenkomsten van de APEC, maar deze keer wilde de eilandstaat zijn president Chen Shui-bian sturen. Dat was voor China onbespreekbaar en werd waarschijnlijk door Peking opgevat als een provocatie. Voordat hij vorig jaar tot president werd gekozen, pleitte Chen regelmatig voor een onafhankelijk Taiwan.

Na China's herhaalde weigering om Chen toe te laten, stelde Taiwan voor om voormalig vice-president Li Yuan-zu te sturen. Ook dat was voor China onacceptabel. China wilde alleen een minister met een economische portefeuille accepteren.

President Chen noemde het uitblijven van een uitnodiging ,,een totale veronachtzaming van het protocol''. Hij waarschuwde voor een ,,negatief effect'' op de relaties tussen China en Taiwan.

China's woordvoerster voor de APEC, Zhang Qiyue, noemde de hele zaak ,,tijdverspilling''. ,,De APEC is dit jaar van groot belang. Ik denk daarom dat alle leden van de APEC niet willen dat zo'n belangrijke bijeenkomst wordt verstoord door een conflict dat niet had gehoeven'', reageerde ze vanochtend op het Taiwanese besluit om weg te blijven.