Surinaamse leider Lachmon overleden

Jaggernath Lachmon, leider van de hindoestaanse volkspartij VHP en voorzitter van de Surinaamse Nationale Assemblee, is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Lachmon stierf in Den Haag waar hij als leider van een parlementaire delegatie op bezoek was. Het is de vierde keer in korte tijd dat Suriname een van zijn grote leiders verliest. Eerder overleden E. Bruma, H. Arron en F. Derby.

Van de vier heeft Lachmon het meest nadrukkelijk de Surinaamse politiek bepaald. Hij was bijna vijftig jaar voorman van de VHP en stond aan de basis van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Hoewel hijzelf en zijn etnische groepering tegen die onafhankelijkheid waren, steunde hij toch de losmaking van Nederland. Achtergrond daarvan was Lachmons `verbroederingspolitiek', die hij vooral vorm gaf met de creoolse leider J. Pengel. Hij was ervan overtuigd dat Suriname nooit ten prooi mocht vallen aan raciale twisten tussen creolen en hindoestanen, zoals bijvoorbeeld in buurland Guyana gebeurde. Daarom werkte hij samen met de creoolse NPS.

Ook in de jaren na de militaire coup van 1980 was Lachmon de grondlegger van de terugkeer naar de democratie in 1987. Samen met de creoolse en Javaanse volkspartijen richtte hij het `Front voor Democratie en Ontwikkeling' op, dat ook nu weer aan de macht is.

De laatste jaren van zijn politieke leven had Lachmon de eenheid in zijn politieke beweging niet meer in de hand. Er ontstonden diverse andere hindoestaanse partijen. De belangrijkste, de BVD, wordt gedomineerd door een deel van de hindoestaanse zakenelite. Lachmon was zeer gegriefd over de splitsing.

Binnen zijn eigen VHP bleef er onrust bestaan. Critici verweten Lachmon dat hij zijn eigen opvolging niet goed geregeld had. Formeel is J. Adhin, eerste ondervoorzitter, nu de eerste man binnen de VHP. Maar ook de leider van de grootste religieuze beweging, Nannan Panday, zou aanspraak maken op het leiderschap. De VHP is een cruciale factor in de Nieuw Front-coalitie. Leiders van de andere grote beweging, de creoolse NPS, omschreven een eventuele dood van Lachmon afgelopen zomer in deze krant als ,,een tikkende tijdbom'' voor de regeringscombinatie.

necrologie: pagina 6