Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over het netwerk van Osama bin Laden, Al-Qaeda en een gesprek met de Amerikaanse terrorisme-expert Yona Alexander over mogelijke aanslagen in Nederland. Ned.2, 17.35-18.43u.

De achtste dag. Aandacht voor kroeshaar en een Surinaamse haardokter. Zij maakt kroeshaar dat te lijden heeft gehad onder behandelingen weer beter. En een half jaar na een haartransplantatie bekijkt Ahmet het resultaat van het opvullen van zijn kale inhammen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Netwerk. Reportage over hoe Pakistan als eerste Arabisch land een atoombom kon maken en de rol die Nederland daarbij speelde. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Een vooruitblik op de vredesdemonstratie morgen in Amsterdam en aandacht voor de Eurotop in Gent waar behalve de invoering van de euro ook de kwestie Afghanistan op de agenda staat. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Zachte handhavers. Na de rampen in Enschede en Volendam lijkt iedereen ervan doordrongen dat vergunningen gecontroleerd moeten worden. Maar bij de handhaving van de Wet Milieubeheer overheerst chaos en machteloosheid. Veel bedrijven die de wet overtreden worden jarenlang gedoogd. Hoe langer het gedoogbeleid duurt, hoe moeilijker het is om het bedrijf strafrechtelijk aan te pakken. Ned.3, 21.15-22.00u.

Die ZDF-reportage. Over standwerkers op de markt die meestal producten als poetsmiddelen, stofzuigers of keukenmachines aanbieden. Zij zorgen voor een grote toeloop daar hun entertainment-gehalte hoog is. Afl.: Das grosse Glück vom Gurkenhobel. ZDF, 21.15-21.45u.

ARD-exclusiv: Plagegeister im Kamin - Waschbären breiten sich aus. Reportage over de overlast van de enorme populatie wasberen in de deelstaten Nordhessen en Niedersachsen. ARD, 21.45-22.15u.

Iran: Behind the Veil. Alexandra Avakian trekt erop uit om een einde te maken aan het stereotiepe beeld van de Iraanse vrouw, graaft in de alternatieve jongerencultuur van Iran en reist naar het dorp van haar voorouders op zoek naar het graf van haar overgrootmoeder. National Geographic Channel, 23.30-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Onder meer een gesprek met kandidaat-lijsttrekker voor Leefbaar Nederland Pim Fortuyn en NOS-verslaggever Ferry Mingelen. Fortuyn meent dat hij door de NOS wordt geboycot. En naar aanleiding van het vertrek van Henk van der Meyden bij De Telegraaf een terugblik op zijn grofste leugens. Ook reageert Marijke Schaaphok van Endemol op de beschuldigingen dat in het SBS-programma Blind Vertrouwen geknoeid is met beelden. Ned.3, 20.30-21.15u.

Nieuws aan tafel. D66-senator Jan Terlouw, Nieuwe Revu-journalist Frénk van der Linden en presentatrice Sylvana Simons praten over de miltvuur-psychose, gentechnologie en seksueel misbruik van kinderen. RTL5, 21.30-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn uitgever van de Moscow Times Derk Sauer en zangeres Willeke Alberti. RTL4, 22.30-23.30u.

Storing. Onder anderen praat programmamaker en columnist Bert van der Veer over het maken en breken van televisiepersoonlijkheden. Zij kunnen van het ene op het andere moment van de buis worden gehaald. Ned.2, 23.20-23.55u.

Gelijk om middernacht. Sinds 11 september spelen in Nederland vragen over de islam en integratie. Imam Abdullah Haselhoef en kandidaat-politicus Pim Fortuyn praten over hoe het volgens hen verder moet met de integratie van moslims in Nederland. Ned.2, 0.15-0.53u.

AMUSEMENT & SPORT

De televisiejaren. In deze aflevering staat het jaar 1964 centraal met o.a. de Beatles in Nederland, de Rolling Stones in het Kurhaus, Voor de vuist weg en de Olympische Spelen Tokio. Met medewerking van onder anderen Bennie Jolink, Willem Duys en Erica Terpstra. Ned.1, 18.03-18.30u.

Studio sport. Veel aandacht voor de marathon van Amsterdam van aanstaande zondag met atletenmanager Jos Hermens, marathonloopster Nadja Wijenberg en haar haas cabaretier Dolf Jansen. Ook een reportage over de carrière van de Ethiopische hardloper Haile Gebrselassie. Ned.2, 22.40-23.20u.

Medialab. Filmregisseur Lodewijk Crijns geeft zijn oordeel over drie korte proefuitzendingen. Ned.1, 0.07-1.10u.

FILM

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. De nonchalance waarmee men honderden doden in New York laat vallen, zullen we de komende jaren niet gauw meer tegenkomen. SBS6, 20.30-23.35u., met reclame en nieuws.

Red Corner (Jon Avnet, 1997, VS). Log mengsel van politiek pamflet, rechtbankfilm en liefdesgeschiedenis. Valselijk van moord beschuldigde zakenman Richard Gere raakt verstrikt in het ondoorzichtige Chinese rechtssysteem. VRT, 21.35-23.38u.

The Postman (Kevin Costner, 1997, VS). Tweede regie van Costner is kruising tussen Waterworld en Dances with Wolves. Ook in dit ideologische westernepos speelt hij een mythisch held, die in het post-apocalyptische Amerika van 2013 een leger van postbodes mobiliseert om ten strijde te trekken tegen militaire tirannen. Soms meeslepend, vaak langdradig. Yorin, 22.00-1.10u., met reclame.

Opportunity Knocks (Donald Petrie, 1990, VS). Op het komische fysiek van Saturday Night Live-ster Dana Carvey toegesneden komedie. Oplichter wordt aangezien voor huisvriend van welgestelde familie en valt voor de dochter. RTL5, 22.30-0.20u., met reclame.

. The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock, 1956, VS). Tegenvallende, dure remake van Hitchcocks eigen vroege succesthriller (1934) over een door ontvoering van zijn kind tot zwijgen gedwongen getuige. Met James Stewart en Doris Day, die Que sera sera zingt. Canvas, 23.30-1.25u.

Day of the Dead (George A. Romero, 1985, VS). Na Night of the Living Dead en Dawn of the Dead de derde, tevens zwakste Dead-film van Romero. Zombies beheersen de wereld, op een ondergrondse bunker na. Net5, 23.45-1.30u., onderbroken door reclame.

. Idioterne / The Idiots (Lars von Trier, 1998, Den./Fr./It./Ned.). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.52-1.45u.

Keep It up Downstairs (Robert Young, 1976, Engeland). Klucht parodieert tv-serie Upstairs, Downstairs. Personeel is solidair met bijna failliete graaf. BBC1, 2.05-3.35u.

Let's Dance (Norman Z. McLeod, 1950, VS). Dansnummers van Fred Astaire vormen voornaamste troef in onnozele musical waarin Betty Hutton haar zoon dreigt te verliezen aan haar schoonmoeder. Morgen, BBC2, 10.00-11.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem Karel Schampers over zijn nieuwe museumbeleid met betrekking tot de fotografie. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd economieleraar Wim Hermans in Den Bosch besprekingen van de dichtbundel Het huwelijk van hemel en hel van William Blake (1757-1827), de film Apocalyps Now Redux van Francis Ford Coppola en de cd Ten New Songs van Leonard Cohen. In het tweede uur praat kunstenares Erzsébeth Baerveldt over haar kunst en vampirisme. Heere Heeresma sluit de week. 747AM, 22.02-24.00u.

Nachtvluchten. Onder meer een gesprek met televisieregisseuse Ellen Blazer over 50 jaar televisie; een radioportret van pianist en componist Harry Bannink en een gesprek met de self-made psychotherapeut Simon Speyer. Radio 1, 3.05-7.00u.