Rowan Atkinson verdedigt grappen over religie

De Britse komiek Rowan Atkinson vreest dat er geen grappen meer over religies en religieuze groeperingen gemaakt kunnen worden als de Britse regering de aangekondigde strenge maatregelen tegen religieuze haat doorvoert.

Om te voorkomen dat bepaalde religieuze groepen onder druk komen te staan na de aanslagen van 11 september in Amerika, heeft de Britse regering strenge `anti-haat'-maatregelen aangekondigd, die zich speciaal richten tegen mensen die gelovigen kwetsen. In een brief aan het dagblad The Times liet Atkinson, bekend als Mr. Bean en Blackadder, woensdag weten dat dit het eind van grappen over religie betekent in Groot-Brittannië. `Ik heb altijd gedacht dat er geen enkel onderwerp was waarover je geen grappen over kon maken, religie incluis. Voor een goede grap over religie zou je geprezen moeten worden. Voor een slechte belachelijk gemaakt. Maar dat je veroordeeld kan worden voor het vertellen van een goede of slechte grap over religie is ongelooflijk'', aldus Atkinson. Volgens hem werd de vrijheid van meningsuiting aangetast, en zou Monty Pythons Life of Brian (een satire op het leven van Jezus) strafbaar zijn, evenals een grap die hij zelf maakte in een tv-sketch, waarbij moslims biddend voorovergebogen zitten terwijl een stem zegt: `En het zoeken naar de contactlens van Ayatollah Khomeini gaat door.'