Ridders en prinsessen in de Ridderzaal

TWEEHONDERD KINDEREN UIT Den Haag en de rest van het land waren woensdag verkleed als prinsen, prinsessen en ridders in de Ridderzaal in Den Haag. Dat is de zaal waar de koningin ieder jaar - op Prinsjesdag - voorleest wat de regering met het land wil. Nu werd er iets heel anders voorgelezen. Een verhaal dat kinderen zelf te voorschijn haalden uit een groot bont gekleurd kasteel dat midden in de Ridderzaal stond. Dat is het Verhalenkasteel. Daarin zitten niet alleen leuke kinderverhalen, van bekende kinderboekenschrijvers uit de hele wereld, maar ook allemaal spullen die daar bij horen. Dus kaarsen, ganzeveren, geheimzinnige stenen enzovoort.

Het Verhalenkasteel is bedacht door Anna van Praag en Nancy Wiltink. 150 scholen in Den Haag, Leiden en Delft en omgeving krijgen nu zo'n Verhalenkasteel. De juffen en meesters hebben een speciale verhaal- en toneelles gekregen, zodat ze in de klas met de kinderen de verhalen uit het Verhalenkasteel nog spannender kunnen vertellen. En toneelstukken met de kinderen doen. Om het Verhalenkasteel landelijk bekend te maken kwamen 200 schoolkinderen eergisteren in de Ridderzaal samen - in ridderkleding. Staatssecretaris Adelmund van onderwijs, de hoogste baas van de basisscholen in het land, vertelde dat verhalen belangrijk zijn, en dat ze zelf vroeger zo hield van het boek De Gebroeders Leeuwenhart (van Astrid Lindgren). Daarna begon Gijs Scholten van Aschat het verhaal uit het Varhalenkasteel in de Riderzaal voor te lezen.

Inlichtingen over het Verhalenkasteel: info@verhalenkasteel.nl