Remise Ajax, verlies voor FC Twente

Ajax heeft gisteravond het eerste duel in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen FC Kopenhagen gelijkgespeeld. In de Deense hoofdstad werd het 0-0. FC Twente leed in Zürich tegen Grasshopper een 4-1 nederlaag.

Ajax bevestigde ook op Europees niveau dat het in defensief opzicht vorderingen heeft gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. Maar het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Kopenhagen in het Parken Stadion houdt tevens in dat de Amsterdammers over twee weken in de Arena zich opnieuw in verdedigend opzicht weinig kunnen veroorloven. Een tegentreffer moet Ajax dan met twee doelpunten beantwoorden, zo luiden de wetten van het UEFA-Cuptoernooi.

Op basis van de eerste helft, waarin Ibrahimovic een grote kans miste en een doelpunt van Wamberto wegens buitenspel werd afgekeurd, is Ajax favoriet om de derde ronde te bereiken. Bij Ajax ontbreekt in de return steunpilaar Van der Vaart. Hij kreeg een gele kaart na een mislukte sliding.

Coach Adriaanse koos gisteren voor de in Nederland geschorste Ibrahimovic als centrumspits. Hij had daar een opvallende verklaring voor: De Joegoslavische Zweed mocht zich in Kopenhagen verheugen op de aanwezigheid van veel fans, Zlatan moet gemotiveerd blijven, meende Adriaanse. In het laatste kwartier moest hij toch weer plaats maken voor Machlas.

De Griek zag in de slotfase een doelpunt wegens buitenspel worden afgekeurd. Aan de andere kant mocht Ajax niet klagen dat de Sloveense arbiter Ceferin vlak voor rust een treffer van Röll wegens leunen op de rug van Yakubu bij een luchtduel ook afkeurde.

Ajax had de wedstrijd na het eerste kwartier grotendeels onder controle. De ploeg kon aardig uit de voeten op het slechte veld in het Parken Stadion. Afgelopen weekeinde waren heel wat grassprieten verdwenen toen bij een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Brian Nielsen duizenden mensen op het veld stonden.

Ajax kon het goede spel van de eerste helft na rust geen vervolg geven. Kopenhagen kreeg wat kansen, maar net als in het begin van de wedstrijd bleef de defensie van Ajax overeind. Alleen Trabelsi viel wat uit de toon.

Na ruim een uur brak een fase aan waarin doelman Grim Ajax voor een tegentreffer behoedde. Hoewel hij eerder bij hoge ballen twee keer had misgetast, versperde hij invaller Fernandez de weg nadat hij aanvankelijk een schot van Jensen niet goed onder controle kreeg. Fernandez verwondde hem met zijn schoen in het gezicht. Grim was even zijn oriëntatie kwijt, maar kon het duel vervolgen. Fernandez, de topscorer van de Deense kampioen, leek daarna zijn kruit te hebben verschoten. Ook de Zuid-Afrikaanse aanvaller Zuma, die met zijn acties wel voor dreiging zorgde, kon de ban niet breken. Hij zal in de return een belangrijk wapen vormen bij de tegenaanvallen van Kopenhagen.

FC Twente deed het in de eerste wedstrijd van de tweede ronde in het toernooi om de UEFA-Cup een stuk minder dan Ajax. De club van trainer Van 't Schip had in Zürich weliswaar vaak het beste van het spel, maar het was Grasshopper dat de doelpunten maakte. Nunez werd de held van de avond door drie keer te scoren. De Uruguayaan bereidde daarnaast ook nog de treffer van Petric voor. In de 68ste minuut, bij een 3-0 achterstand, wist FC Twente iets terug te doen door een fraai doelpunt van Polak uit een vrije trap.

Twente zette in Zürich de teleurstellende resultaten van de laatste weken in de eredivisie voort. Uit de laatste vijf duels werden maar twee punten gehaald. Voor de return tegen Grasshopper is Van 't Schip dan ook weinig optimistisch: ,,We liggen eruit, tenzij er een wonder gebeurt.''