Ramsj

Xavier Tricot: James Ensor, catalogue raisonné of the paintings.

Twee gebonden delen in cassette, Pandora 1992, van ƒ572,70 voor ƒ209,-. Roelants Nijmegen.

Vorstelijk uitgegeven catalogue raisonné van de schilderijen van James Ensor (1860-1949), vanaf Bateaux au bassin en Couple de pêcheurs, twee jeugdwerken uit 1874, tot aan een klein schilderijtje van schelpen uit 1941. Boek bevat voorts een biografisch hoofdstuk, een overzicht van de vele tentoonstellingen die van Ensors werk zijn gehouden en een uitgebreide bibliografie.

Bij De Slegte ligt eveneens een fraai boek over de befaamde Belgische kunstenaar in de ramsj: Ensor, de verzameling van het Museum voor Schone Kunsten in Oostende, verzorgd door Norbert Hostyn. De nadruk ligt hier op het grafische werk en de (prachtige) krijttekeningen van Ensor. Van ƒ74,90 voor ƒ24,50.

    • Henk Lagerwaard