Potterhoekje

Uil van Harry Potter is man en vrouw

DE UIL VAN jonge tovenaar Harry Potter is de ene keer een mannetje en de andere keer een vrouwtje. In de boeken over de tovenaarsjongen is witte sneeuwuil Hedwig een vrouwtje, maar in de film zijn voor de Hedwig-rol zowel mannetjes als vrouwtjesuilen gebruikt. De film komt eind november uit. Volgens een woordvoerder van Rare Bird Alert zijn mannetjes en vrouwtjes uilen heel verschillend. ,,En de uil die te zien is op Harry's arm is duidelijk een mannetje.'' Producent Warners Brothers zegt op de hoogte te zijn van de verschillende seksen van uil Hedwig. Een woordvoerder zegt dat meerdere uilen gebruikt zijn tijdens de film. Maar ook neemt een mannetjesuil de rol van Hedwig voor zijn rekening, de personage blijft vrouwelijk. Het is het eerste boek van schrijfster J.K. Rowling dat verfilmd wordt. De Potter-serie, waarin vier boeken zijn verschenen, is wereldberoemd. In de boeken worden uilen gebruikt om post te versturen.

(Eigen nieuws van het Algemeen Nederlands Persbureau)

Kritiek op Potter-cola

DE SCHRIJFSTER VAN de Harry Potter-boeken Joanne Rowling is hevig bekritiseerd door het contract dat ze is aangegaan met Coca-Cola. Volgens critici hebben het colamerk en de beroemde jonge tovenaar niets met elkaar te maken. Door het contract zouden kinderen hun held Harry Potter in verband brengen met het tandenbedervende drankje. Dit meldde de Britse krant Daily Mail gisteren. Het contract is afgesloten voor de Harry Potter-film die in november in de bioscopen komt. Het is de eerste verfilming van de vier boeken die tot nog toe zijn uitgekomen. Een van de critici van het contract, Jo Tanner van het Britse tandartsenverbond, zei dat Harry Potter nu staat voor iets dat slecht is voor kinderen. Tim Lang, professor voedingsleer aan een Britse universiteit, kan zijn teleurstelling ook niet verbergen. ,,Dit is zo jammer. Het zendt echt verkeerde signalen uit.'' Voor het geld hoeft Rowling het contract trouwens niet af te sluiten. Ze is de best verdienende vrouw van Groot-Brittannië. Volgens haar is het contract met Cola juist goed. ,,Met de campagne wordt tegelijkertijd het boeken lezen voor kinderen gepromoot. En dat vind ik een goede zaak.''

(Eigen nieuws van het Algemeen Nederlands Persbureau)

Stuur je Potterervaring aan NRC Handelsblad Potterhoekje, Postbus 33 72, 1001 AD Amsterdam. Zet altijd je naam, leeftijd en adres op je brief.