Platzak

Dat de wereld erg klein is merkte Kempen ook toen het bijna betrokken werd bij – naast het baggergevecht met HBG – dat andere grote gevecht in het Nederlandse bedrijfsleven. De bank is een gevestigde naam in de vastgoedsector en werd door het Australische Westfield om advies gevraagd in het gevecht om de zeggenschap bij Rodamco North America. Kempen weigerde. Het kwam net terug van een rondreis door Amerika met Rodamco.

Westfield was nog niet weg of Rodamco klopte aan de deur. Wilde Kempen niet helpen om de Australiërs buiten de deur te houden? Weer weigerden de bankiers. Dit keer omdat het een van zijn grote klanten, pensioenfonds ABP, niet voor het hoofd wilde stoten. Het ABP staat aan de zijde van Westfield in de slag met Rodamco.

Jammer voor Kempen, het had een aardige duit kunnen verdienen, aan welke kant ze ook had gestaan. Zowel Rodamco als Westfield zeggen dat zij de meeste waarde voor aandeelhouders zullen creëren, maar onderwijl moeten ze waken niet platzak te worden.

Tot spijt van diezelfde aandeelhouders neemt Rodamco dure adviseurs in dienst en plaatst het grote advertenties in dagbladen. Ook draait het op voor de voorlopige proceskosten van de zaak die Westfield aanspande en moet het betalen voor het onderzoek dat de ondernemingskamer heeft gelast naar de aandelenuitgifte. De voorlopige rekening daarvan is 200.000 gulden, maar dit kan oplopen. Het onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij HBG eindigde bijna achtmaal hoger dan voorzien. Dilemma. Hoe harder Rodamco vecht, des te hoger de rekening voor de aandeelhouders.

    • Heleen de Graaf