Parma geeft Utrecht les in effectief voetbal

In een zeer sfeervol stadion Nieuw Galgenwaard gaf FC Utrecht gisteren in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen AC Parma alles wat de ploeg te bieden had. Dat bleek bij lange na niet voldoende om de Italianen in verlegenheid te brengen. Met effectief voetbal speelde de Italiaanse middenmoter de Nederlandse middenmoter naar een kansloze 3-1 nederlaag.

Op de klanken van The eye of the tiger betrad de selectie van FC Utrecht gisteren het veld voor een uitzinnige mensenmassa. De titelsong van de boksfilm Rocky paste bij de tomeloze strijdlust die de selectie van coach Adelaar tentoonspreidde. De Utrechters kozen er doelbewust voor hun eigen aanvallende spelletje tegen Parma te spelen. Vanaf de eerste minuut werd met vechtvoetbal jacht gemaakt op de openingstreffer, tevergeefs zo bleek.

Deze speelwijze leverde FC Utrecht vorig seizoen in de eredivisie een plaats op in het UEFA-Cuptoernooi. Maar zo langzamerhand zal in Utrecht wel zijn doorgedrongen dat een dergelijke tactiek op internationaal niveau wel erg naïef is. Parma maakte gisteren nog eens pijnlijk duidelijk dat deze strijdwijze buiten de Nederlandse eredivisie gelijk staat aan zelfmoord.

Zonder ook maar een moment op volle kracht te spelen bleven de Italianen simpel overeind. Utrecht creëerde een optisch overwicht, zoals veel Nederlandse ploegen zo vaak uiteindelijk zonder resultaat plegen te doen. Verder dan een paar halve kansjes en een hard en strak afstandschot van linkerspits Van den Bergh kwam Utrecht in de eerste twintig minuten niet. Parma had tot dan toe nog niet eens de moeite genomen om op te rukken naar het doel van Utrecht-doelman Wapenaar.

Met een vloeiende combinatie in de 21ste minuut maakte Parma vervolgens duidelijk dat FC Utrecht zich geen enkele illusie hoefde te maken. De Fransman Boghossian plaatste met een welgemikte sliding de bal in de voeten van de opstormende Sartor. Terwijl de Utrecht-verdedigers de buitenspelval opentrokken, plaatste Sartor de bal op het hoofd van de sterk spelende Di Vaio. Vallend kopte de spits Parma vanuit een positie die sterk naar buitenspel rook koelbloedig naar een voorsprong.

De Utrechters waren met open ogen in het vlijmscherpe mes van Parma gelopen. Protesten van de Utrechters tegen het doelpunt in de richting van de Roemeense arbiter hielpen niets. De wedstrijd was gespeeld. De Utrecht-aanvallers Kuyt en Gluscevic konden de Parma-defensie geen moment in de moeilijkheden brengen. Middenvelders als Tanghe, De Jong en Van Mol verzetten weliswaar bergen werk, maar verloren als het erop aankwam de cruciale duels. En verdedigers als Zwaanswijk, Roest en Vreven kunnen in de eredivisie misschien aardig meespelen, maar bleken gisteren op internationaal niveau veel te licht te zijn.

In de tweede helft wijzigde Adelaar zijn tactiek door de `loper' Jochemsen voor Gluscevic te brengen. Het hielp weinig tegen de ploeg die de Japanse stervoetballer Nakata op de bank hield en verder onder meer de Joegoslavische spits Milosevic en verdediger Benarrivo moest missen.

In de 55ste en 69ste minuut sloeg Parma na persoonlijke fouten in de achterhoede van Utrecht opnieuw met dodelijke counters toe. Bonazzoli en opnieuw Di Vaio vierden hun treffers voor het vak met enkele honderden meegereisde supporters van de blauwgele ploeg. Het machteloze FC Utrecht kwam een kwartier voor tijd weliswaar nog op 3-1 na een schuiver van Jochemsen, maar de ploeg mocht uiteindelijk nog van geluk spreken dat het niet met een monsterscore verloor.

Adelaar maakte na afloop duidelijk dat hij geen moment had overwogen om zich aan te passen aan de Italiaanse ploeg. Volgens de coach zou met een minder aanvallende speelwijze ,,de automatismen'' uit de ploeg zijn wegvallen. ,,Dat zou afbreuk doen aan onze kracht'', zei Adelaar. ,,Bovendien als we wat wilden doen moest dat thuis in de Galgenwaard gebeuren.'' Het bleek ijdele hoop van Adelaar. Na afloop trok hij dan ook de enig juiste conclusie: ,,Parma is een maatje te groot voor ons gebleken.''

Het Utrechtse publiek bleef tot ver na het laatste fluitsignaal achter de ploeg staan. Voor de aanhang die jarenlang verstoken bleef van Europees voetbal was meedoen belangrijker dan winnen. Twintig jaar geleden werd FC Utrecht in eigen huis met 6-3 overklast door het Duitse HSV. Zestien jaar geleden werd Dinamo Kiev nog in eigen stadion met 2-1 verslagen, maar in Kiev werden de Utrechters kansloos met 4-1 overspeeld. Tien jaar geleden was Real Madrid (0-1 en 1-3) het eindstation. En dit keer was het Parma dat na één wedstrijd al vrijwel zeker een einde maakte aan het nieuwe UEFA-Cupavontuur van FC Utrecht.

FC Utrecht

1

AC Parma

3

Ruststand 0-1. 21. Di Vaio 0-1, 55. Bonazzoli 0-2, 69. Di Vaio 0-3, 76. Jochemsen 1-3. Scheidsrechter: Corpodean (Roe). Toeschouwers: 13.500. Gele kaart: Vreven, Tanghe, Jochemsen (FC Utrecht), Lamouchi, Sartor, Marchionni en Di Vaio (Parma).