Onderzoek naar betrokkenheid dood Massoud

Mogelijk hebben de drie van extremistische activiteiten verdachte moslims die vorige maand in Rotterdam werden opgepakt, een rol gespeeld bij de moord op de Afghaanse verzetsstrijder Ahmad Shad Massoud.

De Belgische justitie heeft een rechtshulpverzoek ingediend om dat te onderzoeken. De twee mannen die op 9 september Massoud via een zelfmoordaanslag om het leven brachten in Afghanistan, hadden paspoorten bij zich die mogelijk in 1999 uit de Belgische ambassade in Den Haag zijn gestolen.

Er zijn aanwijzingen dat de vervalste identiteitspapieren door Rotterdamse verdachten zijn geleverd. Vermoed wordt dat de moordaanslag het werk is geweest van de Talibaan of van Osama bin Laden. Bij huiszoekingen op 13 september in de Vletstraat en de Kempenaerstraat in Rotterdam vond de politie onder meer valse Belgische paspoorten. Volgens een woordvoerder van justitie in Brussel wordt nu onderzocht of de identiteitspapieren ook behoren tot de in 1999 gestolen partij.

Er zijn aanwijzingen dat de terreurgroep waartoe de Rotterdamse verdachten zouden behoren banden had met het terroristennetwerk van Bin Laden. De broer van de belangrijkste Rotterdamse verdachte J. C., zou trainingen hebben gehad in de kampen van de organisatie van Osama bin Laden in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over terrorisme van vorig jaar. De broer, D.C., is in 1999 aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten maar inmiddels weer op vrije voeten. Hij staat wel onder voortdurend toezicht van de Franse justitie.

J.C., een tot de islam bekeerde Franse radicaal, onderhield nauwe contacten met de Tunesiër N.T., die vorige maand gelijktijdig in België werd aangehouden. Bij een broer van deze man trof de politie een grote partij chemicaliën aan die gebruikt konden worden voor het vervaardigen van een bom.

N.T. ontmoette op zijn beurt regelmatig de Franse Algerijn D.B. Die werd 28 juli in de Verenigde Arabische Emiraten (VEA) aangehouden met een vals paspoort. Hij was onderweg naar Frankrijk na een bezoek aan een trainingskamp in Afghanistan. Twee weken geleden is hij aan Frankrijk uitgeleverd. Dankzij de verklaringen van D.B. zijn in België, Nederland, Frankrijk en Spanje enkele tientallen moslimextremisten aangehouden. De Rotterdamse rechtbank beslist volgende week over het verlengen van het voorarrest van de drie moslim-verdachten. De mannen zitten nog steeds in volledige beperking opgesloten. Ze mogen behalve hun advocaat niemand zien.