North Sea Jazz mogelijk weg uit Den Haag

Het North Sea Jazz Festival verdwijnt na 26 jaar mogelijk uit Den Haag wegens conflicten tussen de organisatoren van het festival en de directie van het Nederlands Congres Centrum (NCC).

,,We zijn al sinds 1 februari in gesprek en we komen er nog steeds niet uit. De tijd begint zeer te dringen'', aldus festivaldirecteur T. van den Hoek. Van den Hoek bekijkt momenteel andere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht als mogelijke vestigingsplaats voor het festival.

De problemen spitsen zich vooral toe op de houding van de nieuwe leiding van het Congrescentrum. Totdat die in 1999 aantrad, liep de samenwerking prima, aldus Van den Hoek. De nieuwe leiding verviervoudigde de huur. Ook zou het personeel massaal weglopen. ,,Ze gaan voorbij aan de overeenkomst zoals die er al jaren ligt en kunnen bovendien niet meer de goede service leveren van vroeger'', zegt de festivaldirecteur.

Op initiatief van de Haagse burgemeester Deetman is er onlangs crisisberaad geweest tussen het NCC en de festivaldirectie. Daarbij bleek dat het Congrescentrum mogelijk een nieuwe eigenaar krijgt, die medio oktober bekend zou worden. Van den Hoek wil nog even afwachten of de bemiddeling van het gemeentebestuur iets oplevert.

Het North Sea Jazzfestival begint elk jaar in november met het contracteren van artiesten. Dat zal dit jaar volgens Van den Hoek extra moeilijk zijn omdat veel muzikanten na de aanslagen in de VS niet willen vliegen. ,,Het vastleggen van de artiesten vergt veel energie. Een conflict kan ik dus nu helemaal niet gebruiken'', aldus Van den Hoek.

Volgens een woordvoerster van het NCC is er geen sprake van een conflict, maar gaat het om een verschil van inzicht over het contract dat er nu ligt. Het North Sea Jazz Festival zou buiten het contract om extra diensten afnemen, waarvoor het moet bijbetalen. ,,We zien geen enkele reden om de samenwerking te verbreken. North Sea Jazz is een schitterend evenement dat we absoluut niet kwijt willen'', aldus de woordvoerster.

De gemeente Den Haag wil dat het jazzfestival voor de stad behouden blijft.