Miltvuur uitgedoofd? Dan vol in de pokken

Ramp, minuutje stilte, en over tot de orde van de dag. Op de internationale beurzen heeft de compassie snel plaatsgemaakt voor de dagelijkse marsorder: geld verdienen.

Op 17 september, de eerste handelsdag in New York na de aanslagen, schoot het aandeel Raytheon even hard omhoog als de Tomahawk en Patriotraketten die het bedrijf maakt, en won bijna een kwart aan beurswaarde. Nadat beleggers ook de koersen van andere defensieaandelen en bijvoorbeeld videoconferentiebedrijven hadden opgedreven, is er een nieuwe trend op de beurzen: anthrax.

Er is een select groepje bedrijven waarvan wordt verwacht dat zij profiteert van de angst voor bioterrorisme. Het Duitse Bayer, dat zwaar leed onder problemen met zijn anti-cholesterolmiddel Baycol, vaart wel bij zijn patent op ciprofloxacin, het antibioticum tegen anthrax. Maar de cynische belegger die echt een killing wil maken, stak zijn geld in kleinere, gespecialiseerde bedrijven waar de koersinvloed op de resultaten en vooruitzichten veel groter is. Producenten als het Chinese China Pharmaceutical, het Koreaanse Lucky Goldstar Chemical Investments en het Japanse Meiji Seika Kaisha noteren hoger dan voor de aanslagen. Vooral het idee dat de crisis groot genoeg wordt voor de VS om Bayers patent te doorbreken en anderen de mogelijkheid te geven het antibioticum op de Amerikaanse markt te brengen, gaf vleugels aan Indiase producenten als Ranbaxy en Dr.Reddy's Laboratories. Ranbaxy deed het sinds de aanslagen 11 procent beter dan de beursindex van Bombay, Dr. Reddy 12 procent.

Slimme speculanten staken hun kapitaal, toen de anthrax-brieven in de VS uit de hand begonnen te lopen, in Maleisische producenten van rubberhandschoenen. APL Industries bijvoorbeeld, deed het 47 procent beter dan de beursindex van Kuala Lumpur, gevolgd door Kossan Rubber en Top Glove.

Maar wat als de anthrax-rally uitdooft? Gaan we over op de pokken. Eerder al stoof het aandeel van de Deense antibioticumproducent Bavarian Nordic omhoog, en noteert nu 40 procent hoger dan voor de aanslagen. En gisteren profiteerde het Britse bedrijf Acambis van het ophogen van een Amerikaanse order van 40 miljoen naar 54 miljoen doses, met een koersstijging van ruim 10 procent. Dat brengt de totale stijging voor Acambis op 91 procent sinds de ramp in New York en Washington.

Is speculeren op bioterrorisme laakbaar? Van de beurzen wordt gezegd dat ze per definitie geen moraal hebben. Kan zijn. Zolang ze het daar maar geen nieuwe vorm van 'groen beleggen' gaan noemen.

    • Maarten Schinkel